RECENSIE: The Moons - Fables Of History

Cover The Moons - Fables Of History
2012-11-30 Quizvraagje: Welk album werd voor Bradley Wiggins, winnaar van de Tour De France van 2012, de soundtrack van de laatste Tourweek?... Fables Of History! Je wist het? Dan ben je wel een hele doorgewinterde fan van de wielersport. Of van The Moons zelf natuurlijk, wat een stuk aannemelijker is nu het wielrennen volledig op zijn gat ligt. Maar goed, wielrenner, bakker of chirurg het maakt niet uit, als je van Britpop houdt, mag je The Moons gewoon niet missen. De band toerde niet voor niets als supportact mee met Beady Eye. En in dat licht kan het natuurlijk ook geen toeval zijn dat Paul Weller (bij wie frontman Andy Crofts overigens Hammond speelt) steeds in de buurt is. Dat Stan Kybert, die eerder onder andere albums van Oasis produceerde, verantwoordelijk is voor de productie van Fables Of History mag dan ook geen verrassing meer heten. Britser kan niet.

Fables Of History klinkt als een opgepoetst album uit de `60`s. Het doet denken aan bands als The Beatles, Gerry & The Pacemakers en The Kinks. De grote namen uit de Britpop. En daarmee hoor je natuurlijk ook bands uit een iets minder ver verleden, zoals Oasis.

Als je heel kritisch bent, en zoekt naar minpunten, dan heb je aan Fables Of History een hele slechte. Alle twaalf de songs hebben een meer dan degelijke hook en het is dan ook moeilijk om een track te noemen die er bovenuit steekt. De drums klinken strak en gedreven, het orgel zorgt met de veelal langgerekte noten voor een lekker gevulde sound, met af en toe een soulrandje. En dan hebben we het nog niet over de harmonieuze (meerstemmige) zang en het herkenbare gitaarwerk.

Als je dan toch opvallende tracks moet noemen zijn het ‘Jennifer (Sits Alone)’ en ‘English Summer’ die dromeriger en rustiger zijn dan het merendeel van de plaat. Maar zoals gezegd is het album over de gehele breedte meer dan de moeite waard. ‘Something Soon’ (met Paul Weller), het aanstekelijke ‘Be Not Me’ en het vrolijke ‘Revolutionary Lovers’, stuk voor stuk kunnen ze zich meten met de betere Britpopklassiekers.

Fables Of History is typisch zo`n album waar je niet te veel over moet praten, Nee gewoon lekker luisteren. Ok, meezingen mag. Doe er dat rotklusje bij wat al tijden ligt te wachten en The Moons zorgt er gegarandeerd voor dat die klus een stuk minder vervelend blijkt dan je dacht. Britpop leeft (nog steeds).
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:The Moons Label:Bertus
Cover Lost Bear - Shingolai EP

Lost Bear - Shingolai EP Lost Bear uit Utrecht leverde in 2011 met Limshasa een sterk debuutalbum...

Cover Sophie Hunger - The Danger Of Light

Sophie Hunger - The Danger Of Light De carrière van Sophie Hunger verloopt tot nu toe redelijk crescendo. Na...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT