RECENSIE: Gert Vlok Nel - Onherroeplik

Cover Gert Vlok Nel - Onherroeplik
2012-11-23 Gert Vlok Nel is een van de bekendste dichters uit Zuid Afrika. Zijn werk wordt ook hier in Nederland erg gewaardeerd. Zo droeg bijvoorbeeld Dichter Des Vaderlands Gerrit Komrij gedichten op van Gert Vlok Nel. Na een muzikale pauze van veertien jaar heeft de dichter weer een plaat gemaakt. Onherroeplik is de naam van dit album.

Verspreid over tien nummers draagt Vlok Nel zijn gedichten op. Hij is duidelijk geïnspireerd door die andere grote dichter: Bob Dylan. Op openingsnummer ‘Soos ’n Trein Riding Into Rain’ wordt dit dankzij de snerpende mondharmonica meteen duidelijk. Ook ’n Hand Vol Gruis’ heeft de Bob Dylan opbouw. Begeleid door een rustiek akoestisch ritme galmt Gert Vlok Nel zijn stem langzaam het verhaal op gang. Na het eerste couplet mogen de mondharmonica en koor hun werk doen.

Hoogtepunt is het breed uitgesponnen ‘Jonk’. Het nummer opent heel mysterieus en Vlok Nel verdeeld de spanning perfect. Hier poogt Gert Vlok Nel ook niet te zingen, maar is hij echt aan het voordragen. Daarbij wordt meteen ook duidelijk wat de zwakte van Onherroeplik is. De teksten zijn in het Afrikaans. Hoewel de woorden en zinnen veel overlap met het Engels en Nederlands vertonen, is het lastig om de teksten perfect te kunnen volgen. Met name zonder uitgeschreven woorden is het lastig om het gehele verhaal van ‘Jonk’ te kunnen volgen.

Hierdoor is Onherroeplik een plaat geworden die muzikaal zeker goed in elkaar zit, maar toch niet volledig weet te overtuigen. De invloeden van helden als Dylan, Springsteen en Waits zijn doorgesijpeld in de prachtige begeleiding. Gert Vlok Nel bewijst daarmee wederom over net zoveel singer-songwriter talent als talent voor de dichtkunst te beschikken. Desondanks moet het bij een dichter van dit niveau ook om de woordenkunst draaien. Zonder de uitgeschreven teksten plus een eventuele vertaling is het lastig om dit goed te kunnen waarderen.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Gert Vlok Nel Label:Munich Records
Cover Converge - All We Love We Leave Behind

Converge - All We Love We Leave BehindWaar vind je ze nog? Albums met pakweg zeventien nummers erop. Tegenwoordig...

Cover Rigby - Fire & Ice & Sugar & Spice

Rigby - Fire & Ice & Sugar & Spice Oktober van dit jaar stond in het teken van Rigby . Althans, voor henzelf en...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT