RECENSIE: Reptile Youth - Reptile Youth

Cover Reptile Youth - Reptile Youth
2012-11-26 Reptile Youth is zo’n bandje dat het begrijpt. Tegenwoordig maak je geen furore met je releases, maar met je shows. Vandaar ook dat de band al een paar jaar heeft getoerd, zonder ook maar een nummer uit te brengen op een fysieke datadrager. Nu is het moment dan toch gekomen om een debuut uit te brengen, dat de naam van de band draagt. Reptile Youth dus.

Direct is op deze schijf te horen waarom deze band live bij een zeker publiek een goede naam heeft opgebouwd. Aan alle kanten is te horen dat de nummers, die aanschurken tegen de electropunk, echte livetracks zijn. Hier hoor je op te dansen, zwetend en wel. En misschien met een beetje drugs in je mik.

Op het album heeft de band enige moeite om datzelfde gevoel over te brengen. Met de openers ‘Black Swan Born White’, ‘Morning Sun’ en ‘Dead End’ duurt het even voordat het feestje openbarst. Ja, ‘Dead End’ begint dat gevoel al wel te brengen, aangezien het geheel daar wat viezer wordt.

Maar waar het – soms vrij krankzinnige – feestje echt losbarst is bij ‘Speeddance’. Het absurdistische liedje is uitermate geschikt om zonder schaamte volledig op los te gaan. De zang volgt in het couplet op onnavolgbare wijze het geluid van een vogel? Een vliegtuig? Een hersenspinsel? Anderzijds, de boodschap is duidelijk in het refrein: ”Dance. Dance as if your hands were on fire. Speeddance, shake the shirt like a hummingbird”.

En dat is exact waar de rest van deze cd zich prima voor leent. ‘Be My Yoko Ono’, ‘Heart Blood Beat’ en ‘Fear’ zijn stuk voor stuk lekkere danceplaten met een vuig randje. Toch weet Reptile Youth de plaat nog een extra interessant laagje mee te geven door een paar vreemde eenden in de bijt.

De eerste daarvan is ‘A Flash In The Forest’, een bijna White Stripes-achtige track met meer gevoel en minder feest. Een overpeinzend nummer tussendoor, om het zo te zeggen. De tweede opvallende track is het ietwat lege, maar vooral heel simpele ‘It’s Easy To Lose Yourself’. Het nummer laat ondergetekende nog altijd in verwarring achter qua lyrics overigens. Zingt de voltallige band nou echt. ”I want a girl who squirts” als belangrijkste regel in het refrein?

Enfin, dit album is misschien niet orgastisch goed, maar wel lekker en vooral fris. Daarmee maakt Reptile Youth goeddeels de live-reputatie waar. En nu weer het podium op, jongens.
Recensent:Koen Nederhof Artiest:Reptile Youth Label:News
Cover Michael Mayer - Mantasy

Michael Mayer - MantasyEr zijn van die baantjes in de wereld die je niet wilt hebben....

Cover Boys Noize - Out of the Black

Boys Noize - Out Of The Black In de electro-golf die ons onder meer Justice, Simian Mobile Disco en...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT