RECENSIE: K'naan - Country, God Or The Girl

Cover K'naan - Country, God Or The Girl
2012-11-24 Sinds 2001 is de Somalische rapper K’Naan van ver gekomen. Met verscheidene mixtapes wist hij zich te ontwikkelen van een in het Somalisch rappende MC tot een gerespecteerde mainstream artiest. Zijn carrière kwam tot een hoogtepunt met het WK anthem ‘Wavin’ Flag’. Country, God Or The Girl is zijn eerste album sinds deze doorbraak bij het grote publiek. Het is meteen duidelijk dat K’naan het hier groots wil aanpakken. Het rijtje gastartiesten bestaat onder andere uit Nas, Keith Richards en Bono. Namen die zeer weinig hiphop artiesten ooit zullen weten te strikken.

De rapper heeft het hier ook duidelijk over de commerciële boeg gegooid. Veel nummers worden gedragen door elektronische beats. Dit resulteert hoofdzakelijk in schreeuwerige liedjes die een goedkope kopie van ‘Wavin’ Flag’ zijn. Met Bono probeert de zanger iets van het U2 geluid mee te nemen. Het resultaat is het zeer zwakke ‘Bulletproof Pride’. K’Naan doet zijn best de spanning op te bouwen, maar het valt alleen maar op hoe zwak zijn zangkunsten zijn.

Enkele momenten horen we de oude K’naan. Het dagdromerige ‘Gold In Timbuktu’ laat iets van de serieuzere kant van de Somaliër horen. Hier ook geen elektronische beats, maar een lekker simpel piano deuntje. Dit geldt ook voor ‘Waiting Is A Drug’. Helaas zijn deze momenten slechts één hand te tellen.

In 2010 hoorden we op het album ‘Troubadour’ nog een Somalische vluchteling die zijn plek zocht in de Amerikaanse samenleving. Op het album voelde je gelijk de moeilijkheden van de jongeman K’Naan en dat maakte het één van de sterkste albums van het jaar. Twee jaar later is hier niks meer van over. Op Country, God Or The Girl horen we K’Naan hoofdzakelijk als een man waarbij de snelle roem tot een grote leegte geleid heeft. Hopelijk gaat de Somaliër snel weer op zoek naar zijn eigen roots.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:K'naan Label:Universal
Cover Last Dinosaurs - In A Million Years

Last Dinosaurs - In A Million YearsToeren door Japan is meestal niet het eerste dat debuterende bandjes te...

Cover Martha Wainwright - Come Home to Mama

Martha Wainwright - Come Home To Mama Martha Wainwright bracht onlangs haar derde studioalbum uit: Come Home To...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT