RECENSIE: Martha Wainwright - Come Home To Mama

Cover Martha Wainwright - Come Home to Mama
2012-11-17 Martha Wainwright bracht onlangs haar derde studioalbum uit: Come Home To Mama. De dochter van troubadour Loudon Wainwright III en de Canadese singer-songwriter Kate McGarrigle en zus van Rufus Wainwright, ook een veel geprezen singer-songwriter, verwierf in Nederland vooral bekendheid door haar duet met Snow Patrol: ‘Set The Fire To The Third Bar’ uit 2006. Een echte hit heeft ze hier nog niet gehad, maar daar maakt ze ook niet de muziek voor. Met dit derde album, dat volgt op het curieus getitelde I Know You’re Married, But I’ve Got Feelings Too, doet ze opnieuw geen gooi naar een plek in de hitlijsten, maar wel naar een plek in het hart van de luisteraar.

Opvallend genoeg is de eerste single van dit album ‘Proserpina’, naar verluidt het laatste nummer dat haar moeder schreef voordat ze in 2010 overleed. Het is het enige nummer dat Martha niet zelf schreef voor dit album, maar komt door de emotionele lading toch het hardste binnen van alle tracks op deze cd. Vooral de herhalende regel, en tevens albumtitel, “Come home to mama” gaat door merg en been. Sowieso maakt de eerste helft van het album veel indruk, zo is ‘Leave Behind’ eveneens zeer sterk. De productie valt hier ook in positieve zin op. Veel van de liedjes gaan tekstueel over het verlies van haar moeder en dat maakt het een zeer persoonlijk album. Toch gaat het geheel nergens op de sentimentele toer.

Het roer gaat op de tweede helft van de plaat behoorlijk om; van het Kate Bush-achtige ‘Four Black Sheep’ en het experimentele ‘Some People’ gaan we naar ‘I Wanna Make An Arrest’: een heus dansnummer met funkinvloeden in de coupletten. Op het eind krijg je als luisteraar nog twee wonderschone kleine liedjes voorgeschoteld en het album eindigt hierdoor op een persoonlijke en emotionele noot. Het staat buiten kijf: het is geen rechtlijnig album geworden. Martha gebruikt ook niet altijd de meest voor de hand liggende melodielijnen en dat geeft haar een eigenheid en charme, maar je moet er wel van houden. Auditief voer voor de liefhebber.
Recensent:Etan Huijs Artiest:Martha Wainwright Label:V2 Records
Cover K'naan - Country, God Or The Girl

K'naan - Country, God Or The GirlSinds 2001 is de Somalische rapper K’Naan van ver gekomen. Met verscheidene...

Cover Madness - Oui Oui, Si Si, Ja Ja, Da Da

Madness - Oui Oui, Si Si, Ja Ja, Da Da De band behoeft misschien geen introductie, zeker voor de muziekfans die al...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT