RECENSIE: Troy von Balthazar - ...Is With The Demon

Cover Troy von Balthazar - ...Is With The Demon
2013-01-10 Dat bij het horen van de naam Troy Von Balthazar niet meteen een belletje gaat rinkelen, mag geen verrassing heten. De frontman van slow rock band Chokebore, dat menigeen wellicht bekender in de oren zal klinken, zoekt met zijn solowerk namelijk een zeer specifiek publiek op. Alleen de muzikale zielen die van lo-fi-indiefolkliedjes houden zijn bij hem namelijk aan het goede adres. Die luisteraars moeten bij Von Balthazar dan ook nog eens rekening houden met een subtiel rauw randje. Zijn derde solostuk …Is With The Demon bestaat, net als haar voorgangers, uit minimalistische melodieën gedrenkt in de droefgeestige klaagzang van Von Balthazar.

Von Balthazars stemgeluid zal namelijk niet voor iedereen een genot vormen om naar te luisteren. Enkele luisterbeurten vergt het wel voordat je gewend bent aan de melancholische zang van de Hawaiiaan. Pijn, melancholie en leegte staan namelijk centraal in het universum van de singer-songwriter en op die manier zingt hij ook. Als een muzikant die de kracht om te zingen werkelijk uit zijn tenen moet zien te halen. Daardoor weet hij met zijn fluisterstem de akoestische indiefolkliedjes echter wel van een uiterst mooie oprechtheid te voorzien.

Dat vrolijkheid niet opgenomen is in het muziekwoordenboek van Von Balthazar merk je dan ook al snel. ‘Tropical’ is de wonderlijke opener van het album dat een werkelijk geweldige start kent. Ook het opvolgende ‘Coco’ is namelijk raak. In het interessante nummer wordt een soort onderhuidse spanning opgebouwd die door de schurende elektrische gitaar op een mooie manier wordt vrijgegeven bij het refrein. ‘Distresses’ is gewoon een sterk folkliedje met dito melodie en ‘Applause’ is wellicht het mooiste liedje van de plaat, dat in de verte ergens doet denken aan het werk van Radical Face.

Dat het mooiste nummer opgevolgd wordt door het slechtste nummer is vervolgens redelijk opmerkelijk. In het korte, door Adeline Fargier gezongen, ‘Butter’ gebeurt namelijk weinig tot niets en vanaf dat moment lijkt het vaatje van de Hawaiiaan dan ook leeg te zijn. Niks blijkt echter minder waar, want ook hierna krijgen we aardige nummers voorgeschoteld. Zoals ´Queen of What?´ en de mooie afsluiter ´Viva´, die in vergelijking met de rest van het materiaal bovendien een stuk opbeurender gearrangeerd is.

Het is duidelijk dat Troy Von Balthazars nieuwe album …Is With The Demon een luisterervaring is die niet voor iedereen is weggelegd. Vooral vanwege zijn stem, die voor velen alle gedachten aan een nachtegaaltje zal doen vervagen. Houd je echter van kwalitatief sterke lo-fi-indiefolkliedjes waarbij melancholie de onbetwiste boventoon voert? Dan is …Is With The Demon gewoon niets anders dan een voortvarende muzikale start van het nieuwe jaar!
Recensent:Mick Claessens Artiest:Troy von Balthazar Label:Vicious Circle
Cover Acres of Lions - Collections

Acres of Lions - CollectionsKent u die zwijmelende romantische komedies gesitueerd rond Amerikaanse...

Cover Various - Xtra Mile Recordings: Good Hangs

Various - Xtra Mile Recordings: Good Hangs De Good Hangs -verzameling van het Britse label Xtra Mile Recordings dient...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT