RECENSIE: State Radio - Rabbit Inn Rebellion

Cover State Radio - Rabbit Inn Rebellion
2013-01-21 Soms moet je, met het schaamrood op de kaken, toegeven dat bepaalde bandjes helemaal langs je heen zijn gegaan. Hard werkende jongelui die jaren hard hebben gewerkt om hun muziek aan de man brengen, hebben je niet weten te bereiken. De oorzaak daarvan? Toeval wellicht. En een gebrek aan een flink marketingbudget. Van State Radio had ondergetekende nog nooit gehoord. En dat blijkt een flink gemis te zijn.

De band bestaat uit drie man, waarvan frontman Chadwick Stokes de grootste vinger in de pap heeft van het schrijfproces. Naast State Radio speelt hij in de band Dispatch dat onlangs ook een nieuw album heeft uitgebracht. State Radio is de meer politiek georiënteerde band en daar past de sound prima bij: rauwe, niet al te ingewikkelde rock die erg varieert en makkelijk in het gehoor ligt. Opener ‘H.A.C.K.I.N.’ begint furieus met flink wat distortion over de zang. In de pre-chorus komt daar nog eens een hele gemene gitaarpingel overheen die het refrein als een mokerslag inleidt. De rauwe productie tilt het geheel naar een hoog niveau, waarbij je in eerste instantie denkt naar eerder werk van The Black Keys te luisteren. En dat gevoel blijf je eigenlijk de hele tijd houden.

De gitaarriffs zijn redelijk eenvoudig maar erg effectief. En belangrijker, ze rocken als een malle. ‘Freckled Mary’ is als een razende stoomtrein waarbij de vocalen in eerste instantie redelijk simpel ogen. Een kleine twist zorgt echter voor een spannende zanglijn in het refrein. En dat komt in sterke mate door het stemgeluid van Stokes. Hij heeft een zelfde snik in zijn stem als Caleb Followill van Kings Of Leon, die erg prettig is om naar te luisteren en die hij op diverse manieren weet te gebruiken. Of dat nu in het diverse ‘Sugerbeet Wine’ is of de sludgy afsluiter ‘Black Welsh Mountain’. Daarnaast weet de band van begin tot eind te boeien, juist doordat de rocksongs gemiddeld wat langer duren dan vier minuten en het nergens inkakt. Alles, van begin tot eind, is perfect in balans, waardoor je dit album met gemak een aantal keren achter elkaar kunt draaien.

Echt, over Rabbit Inn Rebellion valt een heleboel te vertellen, van de kleinste details tot aan de cohesie die het album aan elkaar houdt. State Radio is in staat om fantastisch te variëren, te doseren en bovenal geweldige rocksongs met een stoere, eigen identiteit te schrijven. En dat Chadwick Stokes ballen heeft bewijst hij door de zin “Cause the devil’s gonna dance ‘till the music stops.”Laten wij dat ook maar doen dan.
Recensent:Siem Deutz Artiest:State Radio Label:Munich Records
Cover The Datsuns - Death Rattle Boogie

The Datsuns - Death Rattle BoogieAan het begin van 2000 was er een band die een fanbase rondom zich wist te...

Cover Acres of Lions - Collections

Acres of Lions - Collections Kent u die zwijmelende romantische komedies gesitueerd rond Amerikaanse...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT