RECENSIE: Sarah Blasko - I Awake

Cover Sarah Blasko - I Awake
2013-06-06 Artiesten die soms al jaren in het muzikale wereldje rondlopen, maar eigenlijk nog steeds onterecht aan de zijlijn moeten opereren. Hoofdstuk 7.374: Sarah Blasko. In alle stilte bracht de Australische singer-songwriter in 2004 haar debuutalbumThe Overture & The Underscoreuit. Negen jaar later alweer verschijnt nu Blasko’s vierde album I Awake, waarop de Australische op voortreffelijke wijze alternatieve pop weet te versmelten met klassieke, orkestrale klanken. Beïnvloed door haar ouders, die haar voor het slapen gaan naar klassieke muziek lieten luisteren, claimt ze voorgoed de muzikale zijlijn beu te zijn. Een claim waar na dik zesenveertig minuten luistergenot niet of nauwelijks getornd kan worden.

De Australische singer-songwriter trok voor haar vierde album richting Sofia in Bulgarije. Niet bepaald een toevluchtsoord voor professionele muzikanten zou je zeggen, zij het dat Blasko een speciale reden had om naar de Bulgaarse hoofdstad te verkassen: het Bulgaars Symfonieorkest.I Awake werd in zijn geheel opgenomen in samenwerking met het symfonieorkest en daarnaast door haarzelf geproduceerd. Dat maakt I Awake echter niet tot een te weelderig georkestreerd of overdreven bombastisch plaatje. Integendeel, het orkest is op geen enkel moment te overdadig aanwezig en weet op passende wijze Blasko’s doorgaans simpele songstructuren kleur te geven en te versterken.

Vanaf de bonkende percussie op het openingsnummer ‘I Awake’ word je meegezogen door de verbeeldingskracht van de Australische. Het kleine en tedere ‘Here’ behelst niet veel meer dan ukelele en strijkers, terwijl in de meeste andere nummers pianoarrangementen op uiterst smaakvolle wijze interacteren met zwierig slepende strijkers. Bijvoorbeeld op de albumhoogtepunten ‘Illusory Light’ en ‘God-Fearing’. Desondanks blijft Blasko’s mooie stemgeluid te allen tijde centraal staan. Alhoewel Blasko namelijk niet een bijzonder karakteristieke stem bezit, weet de orkestratie ook haar stem een extra dimensie te geven.

Op het eerste nummer ‘I Awake’ maakt Blasko de luisteraar voor het eerste deelgenoot van haar persoonlijke en muzikale ontwaken. In een van de coupletten van dat nummer zingt ze: ”I am going out, to make a change”. Pas tijdens afsluiter ‘Not Yet’, waarin ze verklaart nog niet klaar te zijn voor de dood, besef je dat Blasko inderdaad voet bij stuk gehouden heeft. I Awake is geen plaat die inslaat als een bom of een muzikale revolutie op gang zal brengen. Maar als dit prachtige plaatje geen zoden aan de dijk zet, dan verdient de muzikale wereld Sarah Blasko eenvoudigweg niet.
Recensent:Mick Claessens Artiest:Sarah Blasko Label:Universal Music
Cover Chico Mann - Magical Thinking

Chico Mann - Magical ThinkingMulti-instrumentalist Chico Mann heeft zijn strepen in de New Yorkse...

Cover Roza Lozica - Roza Lozica EP

Roza Lozica - Roza Lozica EP Ze staan er meestal een beetje wegstopt bij. Vaak op de maat van de muziek...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT