RECENSIE: Tera Melos - X`ed Out

Cover Tera Melos - X'ed Out
2013-06-06 Acht jaar geleden verscheen het eerste album van de Amerikaanse band Tera Melos. De titel? Tera Melos. Veelgebruikt zo’n zelfgetitelde albumnaam, maar wel een tikkeltje saai. De albumcover van hun nieuwste albumX’ed Outsuggereert echter dat de leden van Tera Melos zich liever niet bezighouden met albumnamen en hoesontwerpen. In plaats daarvan komen de creatieve uitspattingen van de mannen tot uiting in hun geluid, wat ertoe leidt dat de band vanaf hun debuut steevast garant lijkt te staan voor een experimentele muzikale benadering. Het geluid van de band is verankerd in math-rock, alhoewel over de gehele breedte net zo goed shoegaze, indiepop en experimenteel als genrespecificatie zouden kunnen worden aangeduid.

Die experimenteerdrang komt op dit vierde album echter veel minder tot uiting, waardoor X’ed Outeen opmerkelijk toegankelijke plaat geworden is. Om pijnlijke misverstanden alvast te voorkomen, toegankelijk betekent in dit geval alleen datX’ed Outwellicht wat minder smaakspecifiek zal zijn en, in tegenstelling tot debuutalbum Tera Melos, geen 28-minuten durend noiserock-epos (‘Melody 8’) herbergt. Dat even voor de duidelijkheid. Het album begint voortvarend met het sterke ‘Weird Circles’ en ook het heerlijk dynamische ‘Sunburn’ en het indiepop-achtige ‘Until Lufthansa’ mogen zich in de categorie goed schalen. Na die energieke uitspattingen wordt echter ook zorg gedragen voor de mentale gesteldheid van de luisteraar, met serene rustpuntjes als ‘No Phase’ and ‘Snake Lake’.

Afgezien van de afschuwelijke albumcover is er weinig mis met X’ed Out. Het dynamische geluid van de band komt tot uiting in de arrangementen die variëren van enigszins gewoon tot uiterst vernuftig, onconventioneel, uitgebalanceerd en bijzonder hectisch. Alhoewel er geen slecht nummer te vinden is opX’ed Out, is het spijtig dat het ontbreekt aan een echte uitschieter van formaat. Je hoeft echter geen getraind oor te hebben om te horen dat Tera Melos een sterke band is enX’ed Outeen verrassend toegankelijke en gedegen plaat.
Recensent:Mick Claessens Artiest:Tera Melos Label:Suburban Records
Cover Wednesday 13 - The Dixie Dead

Wednesday 13 - The Dixie Dead2013 moet het jaar van Wednesday 13 worden. Heel toepasselijk vanwege de...

Cover Marble Sounds - Dear Me, Look Up

Marble Sounds - Dear Me, Look Up Dat het een domper is als de hoofdact van een festival niet doorgaat, mag...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT