RECENSIE: Macklemore & Ryan Lewis - The Heist

Cover Macklemore & Ryan Lewis - The Heist
2013-04-29 In Amerika stond het duo Macklemore & Ryan Lewis al geruime tijd hoog in de hitlijsten. Sinds een paar weken is het tweetal ook in Nederland niet meer uit de Top 40 weg te slaan. Na hitsingle ‘Thrift Shop’ lijkt ‘Can’t Hold Us’ dezelfde route af te leggen.

Rapper Macklemore is een aparte verschijning in het coole hiphoplandschap. De Amerikaan lijkt zo van de campus af te wandelen en, dankzij alle zelfspot, gedraagt hij zich ook als een standaard student. Dat hun eerste hit over tweedehands kleding gaat mag ook een unicum heten voor hiphop. Macklemore laat samen met Ryan Lewis op The Heist echter horen veel meer in huis te hebben dan onzinnige hitsingles. Op ‘Same Love’ betuigt de rapper zijn steun voor het homohuwelijk. De rake woorden “If I was gay, I would think Hiphop hates me” zijn hopelijk een voorloper van meer acceptatie binnen het genre.

Daarbij wordt het duo ondersteund door een indrukwekkende gastenlijst. Naast enkele geijkte hiphop artiesten zijn ook soulzanger Allen Stone en Band Of Horses-zanger Ben Bridwell aanwezig. Daarmee slaag ze een voorzichtige brug tussen hiphop en overige genres. Met name de country-outro op ‘Cowboy Boots’ is verrassend en aangenaam. Overal blijft de balans tussen de pop en hiphop ijzersterk bewaart en nergens overheersen gastartiesten.

The Heist is een album dat op de rand tussen commercieel en underground balanceert. Macklemore & Ryan Lewis weten radiovriendelijke nummers te combineren met belangrijke onderwerpen en sterke teksten. Het is bovenal de relaxte stem van Macklemore die je door het hele album heen begeleidt. Rustig rappend weet hij vijftien nummers lang te boeien. Dit, in combinatie met de live ingespeelde beats, maakt The Heist een coherent unicum dat je zelden hoort in hiphop.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Macklemore & Ryan Lewis Label:Warner Music Benelux
Cover Daniel Versteegh - Metanoia

Daniel Versteegh - Metanoia Metanoia is het debuutalbum van Daniel Versteegh , dat verscheen in maart...

Cover Parov Stelar & Band - The Invisible Girl

Parov Stelar Trio - The Invisible Girl Even wachten na het uitbrengen van een dubbel-cd? Welnee joh, nergens voor...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT