RECENSIE: Salvador Sobral - BPM

Sobral
2021-07-16 De plaat BPM begint met filmisch geruis, getingel en vogelgeluiden. Na ongeveer een minuut hoor je het kenmerkende stemgeluid van Salvador Sobral. Hoog, fragiel en natuurlijk zingt hij in het Portugees. De muziek wordt steeds iets bombastischer, zonder vervelend te worden.

Je zou Salvador Sobral kunnen kennen van het winnen van het Eurovisie Songfestival in 2017 met het nummer ‘Amar Pelos Dois’. In tegenstelling tot onze Duncan Laurence heeft Sobral na zijn overwinning geen hits meer gescoord, maar wel mooie nummers gemaakt. Deze plaat staat vol met pareltjes.

Het nummer ‘Se De Mim Precisarem’ en ‘That Old Waltz’ ontaarden halverwege het nummer in een pianosolo. Deze solo’s halen je uit de sfeer van de rest van het nummer. Het wordt bijna experimentele jazz, daar moet je van houden.

De meeste nummers op BPM zijn in het Portugees gezongen, maar er zijn vier uitzonderingen. Zo staan er twee Spaanstalige nummers (‘Aplauso Dentro’ en ‘Canción Vía’) en twee Engelstalige nummers op de plaat (‘That Old Waltz’ en ‘Paint The Town’). Het zijn mooie nummers, maar de magie van de zanger zit hem vooral in het Portugees. Je begrijpt niet wat hij zingt, maar je voelt het wel. Het is oprecht en komt bij je binnen. In het Portugees houdt hij het dichter bij zichzelf en dat komt de nummers ten goede.

Binnenkort is Sobral live in Nederland te bewonderen. Hij zou eerst in 2019 komen, maar toen moest hij geopereerd worden aan zijn hart, daarna zorgde de pandemie voor het nog verder uitstellen van de concerten. Maar in oktober en november doet hij drie shows in Nederland.

De operatie aan zijn hart is ook de reden dat het album BPM heet, in het ziekenhuis had Sobral een apparaat naast zijn bed staan dat zijn hartslag bij hield in BPM. Behalve in het ziekenhuis is BPM ook een bekende term bij muzikanten, de snelheid van muziek wordt in beats per minute (BPM) aangegeven.
Sobral heeft een mooi album gemaakt, maar soms doet hij te veel zijn best. Een album in drie verschillende talen, veel overdreven muzikale solo’s en soms is het iets te bombastisch. Je krijgt het idee dat hij wil laten zien hoe veelzijdig hij is.
Recensent:Freek Morren Artiest:Salvador Sobral Label:Warner Music Benelux
Cover Reigning Sound - A Little More Time With Reigning Sound

Reigning Sound - A Little More Time With Reigning SoundGreg Cartwright slingert maar weer eens een nieuw plaat van zijn geesteskind...

Hello Darlins

The Hello Darlins - Go By Feel Volgens het bijgevoegde persbericht zijn de verwachtingen hooggespannen van...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT