RECENSIE: Transplants - In A Warzone

transplants in a warzone
2013-09-05 Op papier wordt het niet beter dan de Transplants; Rancid frontman Tim Armstrong, Blink 182 drummer Travis Barker en Transplants-oprichter Rob Aston (Skinhead Rob) bij elkaar. En eerlijk is eerlijk, de vorige twee platen van de gelegenheidsband luidden een nieuwe klok in de punkwereld. Afgemeten singles die rauw, maar tegelijk soepel klonken. Geen overdreven gehak en gebeuk, maar bijna zomerse riffs. Passend bij de warme, maar soms ruwe Californische wereld waar de mannen zich ophouden.

Daarom is het ook zo opvallend dat de ouverture van derde wapenfeit In a Warzone ongepolijst en rauw is. De titeltrack en ‘See it To Believe it’ zijn harde punktracks, en dat is volgens het persbericht nou precies wat de mannen wilden. Toch is het fijn dat er verder op het album ( bijvoorbeeld bij single ‘Come Around’) er een wat meer mellow en vrolijk geluid langskomt.
Over het hele album bezien valt er genoeg te genieten van subtiele orgeltjes, montere piano, neuriënde gitaarriffs en kleine solootjes. De sound die we inmiddels wel een beetje kennen van de mannen. Soms wat harder, soms wat zachter. Soms ultrakort, soms van normale lengte (denk drie minuten).

Je kunt je als muziekliefhebber afvragen wat het nou allemaal voorstelt. Het zijn uiteindelijk door de bank genomen vrij simpele liedjes die op In a Warzone staan. Vier akkoordjes, simpele opbouw, geen indrukwekkende solo's en zelfs Travis Barker lijkt zich in te houden. Bovendien kan Tim Armstrong nog altijd niet zingen en is de stem / zijn de rapskills van Aston ook geen aboslute klasse apart. Nee, muzikaal gezien kom je niet echt aan je trekken. Maar wat maakt dat uit als je heerlijk mee zit te zingen met catchy teksten als ,,it's happened all over again. You never cease to amaze me". Heerlijk, en meer is er eigenlijk niet nodig.
De enige vraag die rest is of dit album wezenlijk wat nieuws brengt en dat is niet zo. Daarmee verliest het wat aan urgentie. Maar goed, dat is dan maar zo. Een slechte plaat is het in ieder geval niet, zolang je er niet te veel bij na gaat denken.
Recensent:Koen Nederhof Artiest:Transplants Label:Epitaph
Cover Mavis Staples - One True Vine

Mavis Staples - One True VineGospelzangeres Mavis Staples zit op 73-jarige leeftijd nog steeds aan de...

Cover The New Habit - Get Used To It!

The New Habit - Get Used To It! The New Habit is een trio uit het zuiden van het land die de klanken van...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT