RECENSIE: Edenbridge - The Bonding

Edenbridge
2013-07-31 Edenbridge loopt, zonder dat je er erg in hebt, al weer vijftien jaar mee. De Oostenrijke symfonische metalband wordt al sinds haar beginjaren vergeleken met een band als Nightwish, maar heeft dat niveau tot nu toe nooit gehaald. De platen van de band verkochten redelijk, maar niet genoeg om de band echt aan het rijtje grote symfonische metalbands toe te voegen.

Gelukkig beschikt de band van gitarist Lanvall en zangeres Sabine Edelsbacher over een lange adem en daardoor groeit ze langzaamaan naar een steeds hoger niveau. In het verleden stonden de platen nog wel eens bol van de zoete liedjes waarvan het glazuur spontaan van je tanden sprong, maar gelukkig is daarvan op The Bonding , op een enkele uitzondering na, nog amper sprake. We horen een mooie verzameling songs die zo goed als allemaal het predikaat geslaagd verdienen. Bombastisch, symfonisch en meeslepend zijn de juiste bewoordingen voor de muziek op deze achtste plaat van het vijftal. De band heeft daarbij ook nog eens de hulp ingeroepen van een heus orkest.

Het loodzware ‘Mystic River’ en vooral ‘The Invisible Force’ zijn metal-hymnen die je aan het album gekluisterd houden. Gelukkig weet de band daarbij het gehalte aan zoetigheid in te perken, maar de ballads ‘Star-Crossed Dreamer en ‘Death Is Not The End’ hebben soms nog net iets teveel suiker in zich. Hoe het ook kan, horen we in de subtiele en meeslepende powerballad ‘Into A Sea Of Souls’ en het enigszins folky ‘Far Out Of Reach’ dat wel wat aan Within Temptation doet denken ten tijde van Mother Earth.

Daarnaast maakt het stevige ‘Shadows Of My Memory’ heel veel goed en hier wordt Sabine zelfs bijgestaan door een stukje grunt van bassist Wolfgang Rothbauer. De vijftien minuten durende afsluiter ‘The Bonding’ laat horen waartoe Edenbridge in staat is. Alle registers worden open getrokken in dit Epos dat klinkt als een mini-rockopera. Bombastische orkestratie, koorzang (vastgelegd door onze eigen Robby Valentine), gastzang van Erik Martensson (Eclipse) en een spannend tussenstuk maken dat dit nummer het hoogtepunt van het album is. Je moet dan niet vies zijn van een beetje bombast.

Als een goede whisky heeft Edenbridge vijftien jaar liggen rijpen. Het gevolg is het sterke The Bonding, dat veruit het beste werk van de band tot nu toe is. De instrumentatie en de productie zijn dik in orde. Dat daarbij bijna alle songs van hoog niveau zijn is mooi meegenomen.
Recensent:Jan Didden Artiest:Edenbridge Label:Steamhammer/SPV
Cover Jonas & The Massive Attraction - Live Out Loud

Jonas & The Massive Attraction - Live out LoudDe rockzanger Jonas Tomalty werd in zijn thuisland Canada al eens genomineerd...

Cover Atilla - About That Life

Attila - About That Life Op de jongste editie van Groezrock opende in de kleinste tent, terwijl het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT