RECENSIE: Hawthorne Heights - Zero

Hawthorne
2013-09-09 Waarschuwing: conceptalbum. En dan ook nog eens uit de emohoek. Zero is inmiddels alweer album nummer vijf van Hawthorne Heights en volgens de band gaat het concept over het goede en kwade (echt waar) en om het verhaal echt te begrijpen moet je jezelf goed in het album verdiepen. Dat is niet zo moeilijk met teksten die duidelijk op de dwalende tieners zijn afgestemd: "You're all alone", "There's no one around" en veel meer van dit soort typische teksten. Belangrijker dan dit flinterdunne verhaaltje is natuurlijk of het gesteund wordt door fantastische songs.

Dat houdt helaas niet over. Ooit begonnen op erkend hardcorelabel Victory houdt Hawthorne Heights zich inmiddels op in het gezelschap van bands als Fall Out Boy, Panic At The Disco en talloze andere emobands. Zelden kleurt de band eens buiten de lijntjes en de nummers zijn op maat gemaakt voor de (vooral Amerikaanse) tienermarkt. Gek genoeg klinkt op titelnummer 'Zero' ineens een verbeten, bevlogen band door. Net of dit sleutelnummer de band aanzette wat extra gas te geven.

'Anywhere But Here' klinkt ook uptempo, maar is standaard punkpop. 'Hollow Hearts Unite' is een poging tot een ballad maar doet werkelijk het glazuur van de tanden springen. 'Golden Parachutes' heeft wat weg van My Chemical Romance (nog zo'n band die niet vies was van een conceptalbum) en 'Put Me Back Together' vertoont wat tekenen van agressie door wat screams, maar loopt ook weer over van de "ohooohoo's".

Speltechnisch en productioneel gezien staat Zero werkelijk als een huis. Maar komop; is dit teenage angst? Als Roger Daltrey van The Who in 'Baba O'Riley' zingt: "It's only teenage wasteland" of MC5 'Kick Out The Jams' eruit knalt sta je onmiddellijk met je vuisten in de lucht of voel je bijna de noodzaak om op de barricaden te gaan staan. Van deze jongens krijg je een ijsje, en dat is het verschil. Neemt niet weg dat de liefhebbers van bovengenoemde emobands deze plaat gerust een luisterbeurt mogen geven.
Recensent:Mark Michels Artiest:Hawthorne Heights Label:Bertus
Cover Automatic Sam - Sonic Whip

Automatic Sam - Sonic WhipIn 2011 bracht het Nijmeegse Automatic Sam hun debuutplaat Texino uit,...

Cover Hidde van Schie - The Mirror & The Razorblade

Hidde van Schie - The Mirror & The Razorblade Op de bank zitten en vol aandacht luisteren naar dit dubbelalbum. Ouderwets,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT