RECENSIE: SandStone - Delta Viridian

Sandstone
2013-10-16 Ierland staat niet direct te boek als leverancier van progmetal. De inwoners van het groene eiland moeten het hebben van hun no-nonsense instelling en daar lijkt een gelikt muzikaal genre niet bij te horen. Toch weet het Ierse Sandstone al weer tien jaar het hoofd boven water te houden en is Delta Viridian hun vierde album. De band wist met hun tweede plaat Purging The Past zelfs de aandacht te trekken van Iron Maiden-frontman Bruce Dickinson. Een feit waar de band vier jaar later nog graag mee te koop loopt.

Helaas is het allemaal niet zo bijzonder wat Sandstone laat horen op Delta Viridian. Het vijftal heeft goed geluisterd naar bands als Dream Theater en Kamelot. Niets mis mee, maar dan moet je wel met memorabele melodieën aankomen en daar schort het op een groot deel vanDelta Viridian aan. Daarbij is de stem van Sean McBay bij tijd en wijle veel te schel en overheersend.

Het is niet bijzonder slecht wat de band op het conceptalbum rond het boek Cat’s Cradle van Kurt Vonnegut laat horen. Het is alleen dat de band keurig binnen de lijntjes van de progmetal kleurt, maar je nergens echt uit de sokken blaast. U kent het wel; lange intros, dragende zang, een fijne gitaarsolo op zijn tijd en de plaat is vol voor je het weet.

Zo dreunt en dreutelt de plaat voorbij en voor je er erg in hebt zit je met je gedachten totaal ergens anders. Dit komt deels ook door de lange speelduur van ruim een uur. Gelukkig zijn er ook nummers waar je bij opveert zoals de fraaie semi-ballad ‘Monument’, de symfonisch aandoende afsluiter ‘Vitruvian Man’ en het afwisselende ‘Fortess’. Maar het grootste deel van de nummers op deze plaat klinkt te gezocht om Sandstone naar de eredivisie van de progmetal te tillen.
Recensent:Jan Didden Artiest:SandStone Label:Limb Music
Cover The Damned and Dirty - Sell Your Soul

The Damned and Dirty - Sell Your SoulOnlangs ontstond er bij ondergetekende tijdens een onschuldig maar...

Cover Magister Templi - Lucifer Leviathan Logos

Magister Templi - Lucifer Leviathan Logos Op het gebied van heavy metal waren de tachtiger jaren misschien wel de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT