RECENSIE: Of Montreal - Lousy With Sylvianbriar

Of montreal
2013-11-12 De band Of Montreal is in 1996 opgericht door frontman Kevin Barnes. Bij oprichting bestond de band alleen nog maar uit Barnes, maar daar kwam al snel verandering in. De naam van de band slaat op een stukgelopen relatie die Barnes had met een vrouw uit Montreal. Sinds de oprichting bracht de band aan de lopende band platen uit. Anno 2013 is het alweer tijd voor album nummer twaalf (!): Lousy With Sylvianbriar. Het album werd opgenomen met een 24-sporen recorder. De groep speelde alles tegelijkertijd in en bij het opnameproces werd geen gebruik gemaakt van hedendaagse technologie, zoals computers.

De band is lastig in een hokje te plaatsen, omdat ze per release flirten met andere muziekstromingen en stijlen. De band is al met verscheidene andere genres en acts geassocieerd. Mede door de theatrale live shows wordt de band de laatste tijd nogal eens vergeleken met een act als MGMT. De eerste single 'Fugitive Air' klonk fris en direct en was een succesvolle voorbode van het nieuwe album.

Of Montreal maakt geen gemakkelijke muziek. Dat is ook op deze plaat niet anders. De band zet de luisteraar meermaals op het verkeerde been. Zo komt er, net als je denkt de akkoordenprogressie door te hebben, een compleet onverwachte wending. Op zijn zachtst gezegd schrijft de band geen vier akkoorden songs. Deze overvloed aan diversiteit in genre en akkoorden zorgt ervoor dat je als luisteraar bij de les moet blijven en klinkt het in eerste instantie niet allemaal even lekker in het gehoor liggend. Anderzijds blijft de plaat wel spannend tot de laatste minuut.

Songs als 'Obsidian Currents' en 'Colossus' hebben fraaie tweestemmige refreinen, maar het meest opwindende nummer is toch wel het opzwepende 'Hegira Émigré'. Het nummer heeft een onweerstaanbaar ritme en zal zeker live een hoogtepunt in de toekomstige sets worden. Een interessant album dat meerdere luisterbeurten vergt om enigszins begrepen te worden, maar daardoor niet minder goed is.
Recensent:Etan Huijs Artiest:Of Montreal Label:Polyvinyl Records
Cover Grass House - A Sun Full And Drowning

Grass House - A Sun Full And Drownng “From the label that launched The Vaccines” . Het verkooppraatje van Grass...

Cover Justin Timberlake - The 20/20 Experience - 2 of 2

Justin Timberlake - 20/20 Experience 2 of 2 The 20/20 Experience 2 of 2 is het tweede deel van de comeback van Justin...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT