RECENSIE: Dotan - 7 Layers

dotan
2014-03-13 Het sprookje van de Amsterdamse singer-songwriter Dotan begint als hij een mailtje stuurt naar twee van zijn favoriete producers Martin Terefe en Sacha Skarbek. Zij durven de samenwerking aan en in 2011 verschijnt het debuut Dream Parade. Een vervolg liet lang op zich wachten. Eerst werd menig huiskamer aangedaan om nieuwe liedjes te schrijven en te testen. Op de nieuwe plaat, getiteld 7 Layers, laat de zanger meer van zichzelf zien.

De plaat wordt voorafgegaan door de single ‘Fall’ waar hij een bescheiden succesje mee boekt (‘Super Crazy Turbo Top Hit op 3fm). Het nieuwe album dat begin van dit jaar verschijnt is voor de ietwat sceptische luisteraar van zijn eerste album wellicht een verademing. Dotan heeft afscheid genomen van de zware (over)productie en heeft geprobeerd de huiskamersfeer terug te laten komen op het album.

En wat is dat ongelooflijk geslaagd. Terug naar waar het oorspronkelijk begon: een man met zijn gitaar die zijn verhaal wil vertellen zonder al teveel poespas. De bijna hese en soms fragiele stem komt ontzettend goed tot zijn recht. Met name op de titeltrack ‘7 layers’ laat Dotan zich van zijn beste kant horen.

Ook liedjes waar de band een grotere rol speelt klinken voor natuurlijker dan op zijn eerste album en ademen een en al creativiteit. Het klinkt rauw, eerlijk en vooral recht uit het hart. Alles staat in het teken van de stem van de zanger.

Je zou het misschien even vergeten tussen al het singer-songwriter geweld van de afgelopen paar jaar, maar Dotan laat met dit album horen zeker bij de topklasse van Nederland te horen. 7 Layers zou zomaar eens tot een van de beste releases van 2014 kunnen behoren, en dat al in de eerste paar maanden van het jaar.
Recensent:Dennis Jansen Artiest:Dotan Label:Universal Music
Cover Hans Chew - Life & Love

Hans Chew - Life & LoveHet Britse muziekmagazine Uncut kroonde het album Tenessee & Other...

Cover Chef'Special - Passing Through

Chef'Special - Passing Through Met haar debuutalbum bewees Chef’Special zichzelf reeds als een steengoede...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT