RECENSIE: Skyliner - Outsiders

Skyliner
2014-05-01 Skyliner is een Amerikaanse progmetalband die al veertien jaar bestaat en nu pas met een debuutplaat op de proppen komt. Daarbij moet wel gezegd worden dat de leden van de band tussen de veertien en zestien waren toen ze samen begonnen. In 2005 werd de eerste demo uitgebracht waarna in 2009 een tweede demo volgde en in 2011 een EP.
Nu is er dan het debuutalbum dat Outsiders heet.

Bij Amerikaanse progmetal denk je direct aan bands als Dream Theater, Symphony-X of Queensryche, toch lijkt de muziek van Skyliner hier niet echt op. De band zegt zelf door Duitse metal maar ook door bands als Fates Warning, Warlord en Angel Witch beïnvloed te zijn.
De band doet op Outsiders een dappere poging inventief uit de hoek te komen, maar schiet op een aantal fronten nog tekort om echt indruk te maken. Als je bijna veertien jaar nodig hebt om uiteindelijk zo ver te komen, kun je wel vaststellen dat het de heren en dame blijkbaar niet meevalt om de echte inspiratie te vatten.

Wat Skyliner op de mat legt, komt dan ook enigszins amateuristisch over. Zo klinkt het toetsengeluid regelmatig gedateerd en goedkoop (‘The Alchemist’). Daarnaast is de zang van Jake Becker eentonig en vaak te geforceerd.

Verder horen we soms ter afwisseling een grunt langskomen, zoals in het ruim twintig minuten klokkende ‘Worlds Of Conflict’. Dit nummer is sowieso een nogal stuurloos geheel zonder kop of staart. Maar ja, Dream Theater en Symphony-X komen ook weg met dit soort lange nummers, dus waarom kunnen wij dat ook niet, moeten ze bij Skyliner gedacht hebben. Prima, maar dan moet je ook wel de kwaliteiten en songwriter-skills hebben van de genoemde bands.

De andere songs roffelen daarnaast druistig, maar ook veel te lang door. Zo horen we regelmatig een flinke hoeveelheid gitaarhalzen-fietserij die ervoor zorgt dat de nummers veel te lang opgerekt worden. Zo duurt door een lange, maar vrij saaie, gitaarsolo in het openingsnummer ‘Symphony In Black’ veel te lang waardoor het gaat vervelen. Dit nummer is dan ook exemplarisch voor de andere nummers. Hier had echt een flinke schaar gehanteerd moeten worden. Alleen het rustige en niet onaardige ‘Aria Of The Waters’ is een nummer waarbij we even wakker worden geschud.

Na 75 minuten Outsiders is het dan ook wel klaar met Skyliner. De muziek van de Amerikanen kan maar matig boeien en op den duur gaat alles op elkaar lijken. Daarbij zorgt de lange speelduur er voor dat de aandacht tegen het einde flink verslapt. Deze band gaat geen potten breken, dat lijkt ons wel duidelijk.
Recensent:Jan Didden Artiest:Skyliner Label:Limb Music
Cover Lesser Key - Lesser Key

Lesser Key - Lesser Key Lesser Key is de band met niemand minder dan bassist Paul D’Amour in de...

Cover The Pink Mountaintops - Get Back

The Pink Mountaintops - Get Back Pink Mountaintops is een rockband die wordt gevormd door Stephen McBean en...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT