RECENSIE: Laura Vane & The Vipertones - Bodyquake

Vane
2014-08-02 Er zullen nog maar weinig podia in Nederland zijn waar ze nog niet gespeeld hebben. Laura Vane & The Vipertones zijn graag geziene gasten in de clubs en hebben daarnaast bewezen ook een groter festivalpubliek te kunnen overtuigen. Na twee eerdere studio-albums heeft de blonde Britse soulvamp met haar Nederlandse Vipertones nu dan Bodyquake uitgebracht. Een verzameling van twaalf tracks waarop de zangeres laat horen sterk beïnvloed te zijn door de donkere, dansbare muzieksoorten. Lag de nadruk voorheen op een voornamelijk soul- en funkgeluid, tegenwoordig wordt dit uitgebreid met een vleugje moderne pop, rock en hiphop. Gelukkig blijft het heerlijke vintage-randje behouden, de verdiensten van het bekwame stel muzikanten met wie Vane nu al ruim vijf jaar samenwerkt. Het speelse gemak waarmee de blazers zich door ‘Delightfully Easy’ en ‘Just Do It’ manoeuvreren of de ontspannen maar loeistrakke combinatie van bas en toetsen in ‘The Enemy’ zijn slechts enkele voorbeelden waarin het combo zoveel frisser klinkt dan de altijd zo bewierookte, maar dikwijls plichtmatige, Daptones.

Vane is naar eigen zeggen een ongeschoolde zangeres die het puur op gevoel doet. Bij tracks als ‘Lily Pad’ waar ze heerlijk zwoel uithaalt en het ingetogen maar krachtig gezongen ‘Pictures’ zit het met dat gevoel naar alle waarschijnlijkheid heel goed. Daarbij komt dat deze dame het ook nog eens op eigen kracht doet zonder misbruik te maken van rare trucs met vocale hulpmiddelen.

De zelfgeschreven composities zijn stuk voor stuk voorzien van uitstekende arrangementen en catchy melodielijnen, geschikt voor een breed publiek dat bovengenoemde stijlen weet te waarderen. De genoemde tracks zouden zelfs absoluut niet misstaan in de playlists van Radio 2, 3(FM) en 6. Na voorzichtige pogingen op zowel radio als tv moet het er nu eindelijk maar eens van komen. Laura Vane en haar Vipertones zijn er in ieder geval klaar voor.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:Laura Vane & The Vipertones Label:Painted Dog Records
Cover Daan herweg - Lucid Musings

Daan herweg - Lucid Musings Daan Herweg is er eentje die in de categorie onbekend maar bekend valt. De...

Cover Chatham County Line - Tightrope

Chatham County Line - Tightrope Chatham County Line is te omvatten als een ‘steeds net niet band’....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT