RECENSIE: Errorhead - Evolution

Errorhead
2014-07-02 Marcus Deml is een Duitse gitarist, die nadat hij zijn school afgemaakt had naar de Verenigde Staten ging om te studeren aan de Guitar Institute of Technology in Los Angeles. Slechts twee jaar later gaf hij daar al les en was hij sessiegitarest bij projecten van onder andere Randy Jackson. Vijf jaar nadat hij voet aan wal zette in het beloofde land liep zijn verblijfsvergunnig af en werd hij gedwongen om terug te gaan naar Europa, waar hij in 1998 de band Errorhead oprichtte. Zijn kwaliteiten waren in Amerika echter niet vergeten, want in 2005 ontving hij van Steve Lukather (Toto) en Joe Satriani de Guitar Hero-award. Errorhead band bracht tussen 1998 en 2012 vier studio- en één livealbum uit, Evolution is alweer de vijfde.

Dat Marcus Deml een zeer begenadigd gitarist is, is duidelijk. Alle gitaarsolo’s van de Duitser zijn kwalitatief erg hoog. Fans van Living Colour en Mother’s Finest zullen zeker aan hun trekken komen bij het horen van deze plaat. Nummers als ‘One Good Reason’ en ‘Thieves & Poets (The Social Network Song)’ hebben een lekkere funky groove en liggen goed in het gehoor. Daar tegenover staan ook liedjes als ‘Tell Me’, een bluesnummer met lome gitaarsolo zoals we dat van Joe Bonamassa gewend zijn.

Maar op de goede gitaarsolo’s na, heeft Evolution echter weinig te bieden. Het stemgeluid van zanger Karsten Stiers is verre van bijzonder, en de nummers op zich zijn ook niet zo hoogstaand. Het gene dat deze plaat overeind houd zijn de solo’s van de Marcus Deml, maar na slechts één luisterbeurt heb je al het idee dat je dit al eens eerder gehoord hebt.

De muziek van Errorhead is verre van slecht, het is allemaal prima te behappen. Het is ook niet veel meer dan dat: gewoon lekkere muziek die niet stoort als het aan staat, maar meer stelt het ook niet voor. Het feit dat Marcus Deml zo geprezen werd door zijn gerespecteerde collega’s is ook zeker niet onterecht, maar van een Guitar Hero zou je toch iets meer verwachten. Evolution is een plaat die je na twee weken weinig tot geen aandacht meer zou geven.
Recensent:Niels Juyn Artiest:Errorhead Label:Bertus
Cover Hidden Cameras - Age

Hidden Cameras - AgeDe in 2001 opgerichte band Hidden Cameras is terug van weggeweest. Na het...

Cover Bowrain - Far Out

Bowrain - Far Out De bevolking van onze hoofdstad bestaat volgens de laatste cijfers uit 178...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT