RECENSIE: Sharon van Etten - Are We There

SVE
2014-07-22 De liefdesproblemen van Sharon van Etten waren na drie albums blijkbaar nog niet over. Ook op Are We There treurt de Amerikaanse singer-songwriter er op los. Hoewel de hoge dosis somberheid niet voor ieder moment geschikt is, heeft Van Etten weer een mooie verzameling nummers op plaat gezet. De paar momenten waarop haar cynisme omslaat in een grappige zinsnede, hebben daar een belangrijke functie in.

Van Etten gaat qua thematiek dus verder op de bekende weg, maar dat geldt niet voor de muzikale begeleiding. Hoewel openingsnummer 'Afraid Of Nothing' een verlengstuk is van het verleden door de rustige pianoklanken en gitaarlijnen, is er wel degelijk sprake van verandering. 'Taking Chances' doet zelfs aan Warpaint denken. Met behulp van synths is er een broeierige sfeer gecreëerd. Overdubs en een drumcomputer die hier zowaar op zijn plaats is, doen de rest van het werk.

Zoals altijd pakt de Amerikaanse vocaal flink uit. Hoewel Van Etten zich tekstueel kwetsbaar opstelt, klinkt ze daarbij opvallend zelfverzekerd. Het subtiele begin van 'Tarifa' krijgt op het juiste moment meer body. Daarbij moet worden aangemerkt dat Van Etten vaak voor dit soort wisselingen kiest. De grotendeels triest van aard zijnde teksten werken sowieso benauwend. Momenten waarop Van Etten zorgt voor wat lucht, hadden vaker aan bod mogen komen. Desalniettemin blijft haar cynisme ijzersterk. 'Nothing Will Change' begint nog hoopvol met de zinsnede "Maybe something will change", maar uiteindelijk heeft ze, blijkens het herhaalde aanhalen van de titel, de hoop opgegeven.

Ondanks alle bezongen misère is de afsluiter van Are We There redelijk positief. "Everytime the sun comes up, I'm in trouble", zingt Van Etten weliswaar, maar in vergelijking met de andere nummers van het album blijken de problemen hier makkelijk van haar af te glijden. De gebruikte akkoorden brengen geen mineurstemming met zich mee en het vingerknippen heeft iets frivools. Als de laatste tonen van 'Every Time The Sun Comes Up' hebben geklonken, is er een fragment uit de opnamesessie van 'Nothing Will Change' te horen. Van Etten zingt een tekstregel en begint te lachen, om vervolgers haar verontschuldigingen te maken: "Sorry, my headphones fell off". Deze meligheid werkt verademend.
Recensent:Jasper Klomp Artiest:Sharon van Etten Label:Jagjaguwar
Cover Me first and the Gimme Gimmes - Are We Not Men? We Are Diva!

Me first and the Gimme Gimmes - Are We Not Men? We Are Diva!Is Sky Radio niet jouw favoriete radiostation? Gaan jouw nekharen overeind...

Cover Bob Mould - Beauty & Ruin

Bob Mould - Beauty & Ruin Na het legendarische Hüsker Dü in de jaren tachtig en Sugar begin jaren...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT