RECENSIE: Kari Rueslåtten - Time To Tell

Kari
2014-07-25 Wie kent The 3rd And the Mortal nog? Deze Noorse band bracht inde jaren 1994 tot 2002 een viertal prachtige platen uit. De mix van gedragen doommetal, progrock, folk en ambient was ongekend. Helaas kreeg de band niet de populariteit die ze op basis van haar kwaliteiten verdiende. Op Tears Laid In Earth werd de zang verzorgd door Kari Rueslåtten die met haar prachtige melancholieke stem een meerwaarde gaf aan de intens sombere, maar o zo schone, muziek van de Noorse band. Na de eerste plaat verliet Rueslåtten helaas de band om een solocarrière te beginnen.

Time To Tell is daardoor alweer de vijfde soloplaat van Kari Rueslåtten. Liefhebbers van The 3rd And the Mortal zullen alleen nog de prachtige stem van Kari herkennen, maar op muziek van die band lijkt het werk van Rueslåtten nog amper, al klinkt de muziek over de hele linie nog steeds ingetogen en soms vrij somber.

Haar manier van voordragen en het gebruik van de bescheiden instrumentatie maakt dat de aandacht volledig is gericht op de verstilde miniatuurtjes die door de gouden keel van Rueslåtten naar een hoger plan worden getild. Daarbij horen we overeenkomsten met een paar grote namen. Bij de folk nummers komen namen als Sandy Denny (‘Paint The Rainbow Grey’) en Loreena McKennitt (‘Shoreline’) bovendrijven, terwijl in de piano georiënteerde songs zeer regelmatig de gedachte naar Tori Amos gaan. Zo zouden songs als het poppy ´Hold On´ en de ballad ´Wintersong´ (let op de titel) zomaar op een willekeurig album van de roodharige Amerikaanse passen. Net zoals het van een iets rijkere instrumentatie voorziene ‘Stay Right Here’ overigens. In dit nummer krijgt zij, net als op meer nummers op de plaat, hulp van achtergrondzanger, gitarist en producer Jostein Ansnes.

Behalve de gelijkenissen met voornoemde zangeressen heeft Kari Rueslåtten zeker een eigen geluid al kwam die op die geweldige eerste plaat van 3rd And the Mortal nog iets beter tot haar recht. Iets wat hoorbaar is op de cover ‘Why So Lonely’ , origineel afkomstig van die eerste 3rd And the Mortal plaat, dat ook in de uitgeklede versie een oorstrelend nummer is. In dit nummer krijgt ze hulp van Tuomas Holopainen van Nightwish die vanzelfsprekend voor het toetsenwerk zorgt.

Resumerend kun je zeggen dat er voor liefhebbers van dit soort muziek behoorlijk wat te genieten valt op Time To Tell. De engelachtige stem van Rueslåtten zorgt namelijk voor een heel plezierige veertig minuten. Zeker de fans van Tori Amos , maar ook liefhebbers van de andere genoemde zangeressen, moeten Time To Tell zeker eens aan een luisterbeurtje wagen. Zij zullen aangenaam verrast worden.
Recensent:Jan Didden Artiest:Kari Rueslåtten Label:Despotz Records
Cover Ancient Bards - A New Dawn Ending

Ancient Bards - A New Dawn EndingHet Italiaanse Ancient Bards is niet bekend in ons landje, maar de naam van...

Cover Drum Boy Atilla - With Solemn Stride And Braided Hair

Drum Boy Atilla - With Solemn Stride And Braided Hair Zelden zie je zo’n mooie omschrijving van zichzelf als dat Drum Boy Attila...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT