RECENSIE: Ancient Bards - A New Dawn Ending

Ancient Bards
2014-08-18 Het Italiaanse Ancient Bards is niet bekend in ons landje, maar de naam van de zangeres van deze symfonische metalformatie zou een klein belletje kunnen laten rinkelen. Frontvrouw Sara Squadrani had namelijk een rol op de laatste Ayreon schijf, waarop zij de sterren van de hemel zong.

Nu mag ze met haar eigen Ancient Bards weer aantreden op A New Dawn Ending, de derde schijf van het vijftal. Omdat Ancient Bards uit Italië komt en symfonische metal speelt weet je al dat de band wel stevig beïnvloed moet zijn door Rhapsody, waarvan zanger Fabio Lione, niet heel toevallig, een mopje meezingt in ‘The Last Resort’.

Het voert wat ver om Ancient Bards als een kopie van Rhapsody neer te zetten, maar de invloeden liggen er duimendik bovenop. A New Dawn Ending staat vol met vlot doorroffelende metal met vele breaks en ‘gitaarhalsen-fietserij’. Natuurlijk heeft men geen Luca Turilli binnen de gelederen, maar ook Claudio Pietronik, de vervanger van de vertokken Fabio Balducci, kan aardig overweg met de zes snaren.

De zang van Squadrani is ook prima aan te horen. Helder zingt zij haar partijen over de huppelende ritmes en bombastische instrumentatie. In de persinfo wordt zij vergeleken met Sharon Den Adel. Dat is dan wel weer schromelijk overdreven. Zeker, Squadrani heeft een krachtige pop-achtige stem, maar klinkt een stuk minder opvallend.

Wat op den duur gaat tegenstaan bij A New Dawn Ending is dat de plaat veel te lang duurt. Tegen het einde, na een klein uur, ben je er eigenlijk wel klaar mee, maar dan krijg je nog het dik zestien minuten durende epische ‘A New Dawn Ending’ over je heen. Het is zeker een sterk nummer, vol met bombast, tempowisselingen, mooie riffs, krachtige zang en zelfs een grunt, maar als je al murw ben is het wel een beetje veel van het goede. Doseren had het toverwoord moeten zijn.

De mooiste songs zijn het eerder genoemde ‘The Last Resort, het straffe openingsnummer ‘A Greater Purpose’, de emotionele ballad ‘In my Arms’ (over het verlies van een pasgeboren kind) en het prachtige twaalf minuten durende ‘Showdown’. Hierdoor is A New Dawn Ending een plaat die het gemiddelde net ontstijgt al is ook dit – het klinkt afgezaagd - verre van origineel, maar het klinkt, gedoseerd tot je genomen, best lekker.
Recensent:Jan Didden Artiest:Ancient Bards Label:Limb Music
Cover Valley of the Sun - Electric Talons Of The Thunderhawk

Valley of the Sun - Electric Talons Of The ThunderhawkBij Fuzzorama Records weten ze wel wat goede, harde platen zijn....

Cover Kari Rueslåtten - Time To Tell

Kari Rueslåtten - Time To Tell Wie kent The 3rd And the Mortal nog? Deze Noorse band bracht inde jaren 1994...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT