RECENSIE: Dÿse - Das Nation

Dyse
2014-07-29 Berlijn is de techno-hoofdstad van Europa, maar van gitaren zijn onze oosterburen ook niet vies. Andrej Dietrich, zanger en gitarist uit Berlijn, vormt met drummer Jarii van Gohl uit Dresden de rockband Dÿse. De soms tegen metal, dan weer tegen mathrock aanschurkende muziek van het duo, ontstijgt de middenmoot. Das Nation bevat niet direct tien voltreffers, maar aan onstuimige hoogtepunten is geen gebrek. Deze Duitsers vervelen geen moment.

Dÿse werd ruim tien jaar geleden opgericht in Amsterdam. Op hun derde album laten Dietrich en Van Gohl horen dat ze inmiddels een doeltreffende tweetrapsraket vormen. In 'Die Ai Wai' (naar DIY) gaan puntige gitaarlijnen en alle kanten op schietende rock samen. Maatschappijkritische muziek blijkt nog te bestaan, getuige de boodschap "Mach Es Dir Selbst". De link met maatschappijkritische muziek is in het daaropvolgende nummer nog sterker. Het lijkt op een ode aan Rage Against The Machine. Muzikaal is het niet eens zo heftig deze keer, maar het einde met "We made the machine against... Rage" maakt duidelijk waar het duo in de jaren negentig naar luisterde.

'Strt' en 'Nackenöffner' grijpen in elkaar. Het motiefje in eerstgenoemde krijgt een stuwend vervolg in 'Nackenöffner'. Waar Dÿse eerst een onheilspellende sfeer creëert door middel van een huilend kind, verrassen de Duitsers vervolgens met één van de vele leuke vondsten van Das Nation. Onder andere met de haperende zang nomineert het duo zichzelf voor de titel 'meest vindingrijke band van Duitsland'. Deze hang naar originaliteit kan echter ook verkeerd uitpakken. Het rommelige ritme en de valse trompet maken direct duidelijk dat de titel 'Out Of Tune' letterlijk genomen moet worden. Bij een eerste luisterbeurt is het een grappig intermezzo, later nodigt het uit tot een greep naar de afstandsbediening.

De afwisselende Duits- en Engelstalige zang houden Das Nation spannend. Dat geldt ook voor de muzikale variatie. Vingervlugheid en lange halen gaan mooi samen in 'Dysenation'. De stukjes 'hoempa' vallen uit de toon, maar het verschroeiende einde maakt veel goed. Dÿse heeft de brok energie, die het zelf ook is, op plaat over kunnen brengen. Een afwisselende en inventieve spierballenrockplaat is het resultaat.
Recensent:Jasper Klomp Artiest:Dÿse Label:Cargo
Cover Mad Caddies - Dirty Rice

Mad Caddies - Dirty RiceZe zijn al jaren een vaste waarde in het wereldje van de skapunk, de...

Cover Dario Mars and The Guillotines - Black Soul

Dario Mars and The Guillotines - Black Soul Het mengen van genres is bepaald geen zeldzaamheid in de muziekwereld....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT