RECENSIE: El Pino & The Volunteers - Molten City

El Pino and the Volunteers - Molten City
2006-09-12 David Pino was ooit frontman van de Rotterdamse punk/rock band Wiseguy. Tijdens een uitwisselingsproject belandde Pino in Canada, alwaar hij kennismaakte met de alternatieve countryrock. Weer terug in Nederland was hij helemaal overstag. Hij ging op zoek naar gelijkgestemden en begon met spelen. El Pino and the Volunteers was een feit. In het voorjaar van 2005 brachten ze hun eerste EP uit, Cougar geheten. Dit eerste wapenfeit kon op redelijk wat bijval rekenen van de vaderlandse muziekpers. Nu, zo’n anderhalf jaar na dato, brengt El Pino and the Volunteers de eerste volledige langspeler uit. Twee nummers, van de toenmalige EP, Cougar en Sodium Soaked Streets hebben ook dit volledige album gehaald.

De songs op dit debuutalbum zijn één voor één smaakvolle composities die de ene keer laidback zijn en doen denken aan JJ Cale, bijvoorbeeld op El Degas en een andere keer zich weer onderscheiden door een pakkende melodie en warme instrumentale begeleiding. Sommige nummers zijn ook broeierig en laten verlaten woestijnen en cactussen voor je opdoemen. De instrumentale titelsong is hier een mooi voorbeeld van. Vergelijkingen kunnen ten over gemaakt worden. Naar aanleiding van de eerder verschenen EP werden vooral namen als Calexico, Wilco en Steve Earle ten tonele gevoerd. En El Pino toont nog altijd verwantschap met deze genoemde bands. Maar met name Ryan Adams lijkt van grote invloed te zijn geweest op David Pino. De hele stemming op dit album is melancholisch en soms mysterieus. Country noir is dan ook een term die voor een belangrijk deel de lading dekt. Maar El Pino is meer dan country alleen. Sommige nummers, of passages van nummers, zijn ook gewoon popgeoriënteerd. Op zulke momenten lijkt El Pino ook veel gemeen te hebben met de Nederlandse band Johan, zeker ook qua zang. Misschien ook niet voor niets dat El pino and the volunteers support-act zijn bij de clubtour van Johan.

Op dit debuut is eigenlijk geen slecht nummer te vinden. Alle nummers zijn in essentie mooie popliedjes, die worden aangekleed met de nodige country elementen. Instrumenten als banjo, dobro, lap-steel en mandoline zorgen voor deze aankleding. Deze instrumenten zorgen in veel liedjes voor het warmbloedige karakter. Heads or Tails is hier een mooi voorbeeld van. Een mooie opbouw, een pakkende poppy melodie die dan vervolgens wordt aangevuld met een banjo of accordeon. Al met al een zeer smaakvolle combinatie. El Pino and the Volunteers laat met dit debuut horen dat het meer dan terecht is dat Noorderslag hen uitnodigde, ze al speelde op Metropolis en nu dus de tour van Johan gaan supporten. Molten City blijkt een prachtplaat te zijn, zoals die binnen onze landsgrenzen niet heel veel gemaakt wordt.
Recensent:Rob Mestrom Artiest:El Pino & The Volunteers Label:Excelsior Recordings
Mastodon - Bloodmountain

Mastodon - Blood MountainRemission werd beschouwd als veelbelovend, maar de grote doorbraak kwam met...

Basserk - Some Tunes

Various - Some Tunes: Electro/Punk/Pistolpop Some Tunes is een verzamelaar vol aanstekelijke electrozooi van het jonge...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT