RECENSIE: Ali Campbell - Silhouette

Ub40
2014-11-22 De perikelen rond UB40 zijn niet meer bij te houden. Ali Campbell doet het al enkele jaren zonder zijn vertrouwde band, nu hebben Astro en Mickey ook UB40 verlaten. De heren zitten samen met Campbell weer in een band en UB40 lijkt compleet. Schijn bedriegt echter. De naam UB40 blijft namelijk legaal bij de groep muzikanten die daarmee overal optreedt. Het creërt de absurde situatie van een veredelde coverband die onder de officiële naam opereert. Het leidt ook tot de absurde titel Silhouette (The Legendary Voice Of UB40 – Reunited With Astro & Mickey) van Ali Campbell zijn nieuwe plaat.

UB40 is altijd reggae geweest voor mensen die niet echt van het genre houden. Daar sluit deze plaat ook weer perfect bij aan. Ali Campbell zijn stem is zoet als altijd. Dat wordt aangevuld met poppy melodietjes. ‘Fijian Sunset’ vormt daar een mooie staalkaart van. Er klinkt een dubritme op de achtergrond. Campbell zingt zwoel de romantische teksten. De blazers maken er een leuk refreintje van. Als grote klap op de vuurpijl is er nog een stukje, elektronisch bewerkte, rap doorheen gemixt. Daarmee biedt het nummer voor ieder wat wils.

Het is dan ook verrassend om te horen dat Campbell zich kritisch uitlaat. ‘Who Will Remember Them’ is namelijk een nummer over gesneuvelde soldaten. Uiteraard is er een flinke laag melancholie overheen gesmeerd. Het ritme doet, dankzij een houtblok, minder standaard aan. Het refrein ”It’s really clear that they lied to the nation” klinkt dankzij de soepele blazers verrassend vrolijk.

Met Silhouette (The Legendary Voice Of UB40 – Reunited With Astro & Mickey) maken Ali Campbell en kornuiten weer een ouderwetse UB40 plaat. Uiteraard komt het resultaat nergens in de buurt van de grote successen van de Britse band. Desondanks klinkt Campbell beter in vorm dan op zijn vorige projecten. Er is dan ook geen sprake van samenwerkingen met artiesten als Shaggy. Voor de liefhebbers van UB40 vormt deze plaat een prima aanvulling op de collectie.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Ali Campbell Label:Cooking Vinyl Records
Cover Lamb - Backspace Unwind

Lamb - Backspace UnwindRuimte is belangrijk voor muziek, in de letterlijke en figuurlijke zin. Om te...

Cover James Williamson - Re-Licked

James Williamson - Re-Licked Een “nieuwe” plaat van Iggy & The Stooges, althans, zonder Iggy Pop en...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT