RECENSIE: Nick Nicely - Space Of A Second

Nicely
2014-11-19 Over de carrière van nick nicely valt een geweldige biografie te schrijven. Sinds de vroege jaren tachtig is hij actief geweest met een solocarrière die maar nooit van de grond kwam. Zo heeft hij in de band van Brian May (Queen) gespeeld en zat hij in showbands van een aantal musicals én van de Engelse versie van Dancing With The Stars. Ondertussen was hij in de jaren negentig ook nog even te vinden in de charts toen hij deel uitmaakte van het populaire acid-house duo Airtight. Nu, op 55-jarige leeftijd, komt nicely (altijd geschreven met kleine letters) met Space Of A Second, pas zijn tweede soloalbum.

De muziek van nicely valt eigenlijk maar moeilijk te rijmen met wat hij voorheen allemaal gedaan heeft. Space Of A Second is een unieke en vaak onnavolgbare collectie psychedelische en avant gardistische tracks, wiens inspiratie vooral uit de vroege jaren zestig worden gehaald. Dit was in de vroege jaren tachtig al zo, toen hij met single ‘Hilly Fields’ zijn grootste commerciële succes als solo-artiest behaalde. Van dit nummer staat ook een nieuwe bewerking op Space Of A Second, om maar te bewijzen dat nicely die periode in zijn hoofd nog niet kwijt is. In deze eclectische mix biedt ‘HeadWindAHeadwind’, een mengelmoes van de psychedelica van Pink Floyd en de Britse acid-house, het meeste houvast voor de luisteraar. Op ‘Wrottersley Road’ en ‘Whirlpool’ valt te horen waarom het werk van nicely van invloed is geweest op mannen als Ariel Pink en John Maus. Het is op plekken vervreemdend en erg volgebouwd met geluid, maar het is wel muziek die zich na een aantal luisterbeurten steeds beter toont.

Nicely maakt muziek voor de echte psychedelica connaisseur. Voor liefhebbers van de van Avey Tare en eerder genoemde Ariel Pink is het een fascinerende blik in de wereld van één van hun leermeesters. Nicely is een geweldige producer, zo blijkt uit de ambient-soundscapes van ‘Change In Charmaine’. Alleen de vocalen gaan na verloop van tijd wat frustreren, vooral omdat nicely op elk nummer hetzelfde gedempte effect over zijn stem legt. ‘Hilly Fields Acoustic’ haalt het ten slotte bij lange na niet bij het origineel, wat het album helaas een beetje met een domper laat eindigen.

Space Of A Second is een bijzonder werk van een bijzondere muzikant. Na bijna 35 actief te zijn pas met je tweede volledige album komen is al een aparte prestatie, maar om in die tijd ook nog eens zo invloedrijk te zijn geweest op een aantal grote namen in de hedendaagse psychedelica scene is nog veel knapper. Een portie flinke avant garde en ambient spacerij voor de echte liefhebber. Een uitstekende zoethouder tot de release van Pom Pom over een maand.
Recensent:Jelle Burger Artiest:Nick Nicely Label:V2 Records
Cover Various - Peru Bravo

Various - Peru BravoIn 2013 debuteerde Tiger’s Milk Records met de erg goed ontvangen verzamelaar...

Cover King Tuff - Black Moon Spell

King Tuff - Black Moon Spell Rock-‘n-roll is niet dood. King Tuff is hier. Het project van Kyle Thomas...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT