RECENSIE: William White - Open Country

W White
2014-12-17 De 42-jarige artiest William White werd geboren op Barbados, maar woont al weer een aantal jaren in Zwitserland. Dit jaar viert hij zijn tienjarig jubileum als onafhankelijk artiest met zijn vierde (dubbel) album Open Country. Op zijn eigen website wordt de artiest omschreven als een mix van Bob Marley en Ben Harper en is aangegeven dat zijn laatste drie platen in Zwitserland allemaal in de top tien hebben gestaan.

Op het nieuwe album, dat werd opgenomen op Jamaica, wordt samengewerkt met een aantal gevestigde muzikanten uit de reggae scene zoals Devon Bradshaw (voormalig bassist van Burning Spear), Ian Coleman (gitarist van Ziggy Marley), Bushman en de reggae legendes Toots and The Maytals. De toon is daarmee duidelijk gezet. Waar bij eerdere albums nog sprake was van een mix van muziekstijlen, is Open Country onmiskenbaar een volwaardig reggaealbum, met hier en daar een vleugje soul.

Vanaf het openingsnummer ‘Power Reggae’ is direct duidelijk dat William White het schrijven van sterke reggaesongs goed in de vingers heeft. Alle nummers zijn van een hoge kwaliteit en klinken stuk voor stuk mellow, groovy en authentiek. De eigen nummers van William White klinken zo overtuigend dat deze naadloos aansluiten bij de cover ‘Caution’ van het grote voorbeeld Bob Marley. Het absolute hoogtepunt is het nummer ‘Rub A Dub’, waarin een belangrijke gastrol is weggelegd voor de eerder genoemde Toots and The Maytals. Ook de mentoversie van dit liedje, waarin wordt teruggegrepen op de voorloper van de reggae, rocksteady en ska, is erg sterk. De stem van William is warm en klinkt erg prettig. En zoals de meeste reggaeplaten, gaan de teksten uiteraard vooral over liefde en vrede.

Het album gaat vergezeld van een livealbum dat werd opgenomen in Winterthur en negen nummers bevat van de eerdere platen. De opnamen zijn stuk voor stuk loepzuiver en strak uitgevoerd. Het is vooral dit album dat een goed beeld geeft van de veelzijdigheid van William, want de nummers variëren van soul, jazz, funk tot reggae. Voor zowel de bestaande, als de nieuwe fans is de cd een leuke bonus.

Open Country is een ijzersterk album dat goed in het rijtje past van klassiekers van bijvoorbeeld Bob Marley, Toots and The Maytals en Peter Tosh. De Zwitsers waren al bekend om hun kazen, chocola, horloges en banken, maar het muzikale talent van William White hebben ze tot nu toe vrij goed verborgen weten te houden. Daar zou echter wel eens snel verandering in kunnen komen.
Recensent:Gerlof Buurman Artiest:William White Label:It\'s All Happening
Cover North Atlantic Oscillation - The Third Day

North Atlantic Oscillation - The Third DaySchotland heeft naast heerlijke whisky en mooie landschappen ook goede muziek...

Cover Simple Minds - Big Music

Simple Minds - Big Music De Schotse band Simple Minds was ooit net zo groot als U2. In 1986 werd de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT