RECENSIE: Kashmere Hakim - Hope Is He{art}

Kashmere
2014-12-30 Al bij het zien van de titel van deze EP, Hope Is He{art}, raak je geïnteresseerd in het achterliggende verhaal: Hope is he? Hope is art? Hope is heart? De EP is niet voor niets het werk van een kunstenaar, namelijk Kashmere Hakim, een singer-songwriter uit Amsterdam. Op Hope Is He{art}, zijn derde EP, staan vier songs en de albumart is ontworpen door Hakim zelf – hij is van beroep immers ontwerper. “Muziek, kunst of architectuur; voor mij is dat allemaal hetzelfde. Alles is gerelateerd aan de ruimte”, zo vertelt hij op zijn site.

Alle vier de nummers zijn rustig en sfeervol, ze doen een beetje melancholisch aan. De kracht van Hakims muziek wordt heel erg benadrukt doordat je enkel een gitaar en zijn stem hoort, met soms een klein beetje extra begeleiding van banjo, mandoline, strijkers of een tweede stem erbij. Zijn teksten zijn bij mindere concentratie van de luisteraar soms niet heel goed te verstaan, wat nogal jammer is met zo weinig begeleiding. Alle songs zijn wel origineel en stuk voor stuk verschillend opgebouwd, iets waarin sommige singer-songwriters nog wel eens tekortschieten.

De teksten zijn niet heel erg bijzonder, maar sluiten wel goed aan bij de muziek, afgezien van het feit dat ze soms niet helemaal goed te verstaan zijn. Ze lijken allemaal persoonlijke verhaaltjes. ‘Dead Man’s Sea’ bijvoorbeeld handelt over een afscheid. Bovendien wordt de EP-titel verduidelijkt in het nummer ‘#10 Obligations’: "Hope is heart". Die track lijkt verder enigszins saai, maar dit wordt gecompenseerd door een prachtig deel met strijkers aan het einde. ‘Sofia’ is een heel lief liedje over herinneringen, waarvan het schattige karakter versterkt wordt door subtiele melodieën van banjo en fluit. Als afsluiter is ‘Blackbeard’ een song met een meeslepende riff, die iets meer power in de EP brengt.

Hoewel Kashmere Hakim soms ietwat moeilijk te verstaan is op zijn opnames, is zijn EP Hope Is He{art} bijzonder aardig. De nummers zijn gevarieerd: ze hebben allemaal een ander soort begeleiding, een andere sfeer en een ander verhaal dat verteld moet worden. Soms neigen ze een beetje saai te worden, maar wat Kashmere Hakim wil vertellen doet hij goed en hopelijk komt hij met een even zo gevarieerde debuutplaat.
Recensent:Vera Vaessen Artiest:Kashmere Hakim Label:Eigen Beheer
Cover Distance, Light, Sky - Casting Nets

Distance, Light, Sky - Casting Nets Casting Nets is het werk van Distance, Light & Sky , een band die...

Cover Flake Music - When You Land Here, It`s Time To Return

Flake Music - When You Land Here, It`s Time To Return The Shins voordat ze The Shins waren: dat is niet alleen de meest beknopte...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT