RECENSIE: Flake Music - When You Land Here, It`s Time To Return

Flake Music
2015-01-07 The Shins voordat ze The Shins waren: dat is niet alleen de meest beknopte maar ook de beste beschrijving van Flake Music. Het enige album dat ze ooit uitbrachten, in 2014 geremastered en voorzien van een moderne albumcover, heet When You Land Here, It’s Time To Return. Deze plaat werd voor het eerst uitgebracht in 1997, door de huidige zanger van The Shins en een aantal andere bandleden die inmiddels vervangen zijn. Het album bevat elf tracks, allemaal wat harder en iets meer punk dan we van The Shins kennen.

Het eerste nummer, ‘Spanway Hits’, is ook meteen het leukste van de plaat en het zet de toon voor de rest van de tracks. Het is vrolijk en bevat een fraaie en herkenbare zangmelodie. Een track waarin we dat ook horen is ‘Mieke’. Verder wordt er veel op gitaren geramd (‘Blast Valve’, ‘Delucca’), zijn er twee mooie interludes (‘Roziere’ en ‘Candy Dish Of Diamonds’) en zijn de meeste nummers best wel aardig voor een beginnende band.

Gedurende de tijd van Flake Music had de band ook al een hele toffe sound en best potentie, ook al stamt het album van behoorlijk lang geleden en klinkt het niet zoals de muziek van The Shins nu doet. Deze was toentertijd weliswaar iets harder, maar wel aanstekelijk. In sommige nummers hoor je het akoestische/indie geluid van de huidige Shins wel terug, zoals ‘Mieke’, ‘On the Playground, in the Wind’ en ‘Faded Polaroids’, allemaal op de laatste helft van het album. Dat we op When You Land Here, It’s Time To Return geen ‘New Slang’ zouden horen is logisch, maar als Flake Music hadden The Shins wellicht ook nu nog kunnen bestaan.

Al met al zal Flake Music nooit zo goed, leuk of invloedrijk zijn als The Shins, maar hadden zanger James Mercer en zijn band ook in de 90’s al potentie. Er zitten een aantal aanstekelijke nummers tussen en de tracks bevatten melodieën die wel blijven hangen, al zet je na When You Land Here, It’s Time To Return maar al te graag Oh, Inverted World op.
Recensent:Vera Vaessen Artiest:Flake Music Label:Subpop
Cover Kashmere Hakim - Hope Is He{art}

Kashmere Hakim - Hope Is He{art}Al bij het zien van de titel van deze EP, Hope Is He{art} , raak je...

Cover Dream Police - Hypnotized

Dream Police - Hypnotized Het ontbreken van een punkattitude kan The Men niet verweten worden. Deze...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT