RECENSIE: David & The Circumstances - This Part Of Me

Circumstance
2015-03-12 Sinds de grote populariteit van een tv-programma waarin Giel Beelen op zoek gaat naar singer-songwriters lijkt Nederland werkelijk overspoeld te raken. Met pretentieuze en veelal nietszeggende jongens en meisjes die het idee hebben de muziekwereld op zijn kop te kunnen zetten omdat ze een stijlvol hoedje, trendy bril of dito baardje dragen. De zeggingskracht van een compositie lijkt steeds vaker op het tweede plan te komen. Iemand die zich helemaal niets aantrekt van al dit soort randzaken is David Groeneweg, al enkele jaren bandleider van indierockband The Circumstances.

Onder de naam David & The Circumstances is This Part Of Me, zijn eerste soloalbum onlangs gepresenteerd. Op dit debuut stelt Groeneweg op poëtische wijze in negen zelfgeschreven liedjes grote vraagstukken aan de orde waarbij hij de muzikale begeleiding voornamelijk akoestisch en juist heel klein houdt. Bescheiden maar niet onbelangrijk zijn de bijdragen van enkele gastmuzikanten. Zo zijn op ‘The Wrong Road’ piano, cello en zelfs bas en drums te horen. Opvallend is ook het duet met vocaliste Tessa Douwstra, bekend van Orlando en Wooden Saints, in ‘All Across The Sea’, een uiterst gevoelig liefdeslied met een open einde. De teksten van Groeneweg zijn vervuld van kwetsbaarheid en onzekerheid maar daarnaast laat This Part Of Me een zelfverzekerde muzikant horen die precies weet welke sfeer het liedje vraagt. De koortjes in ‘Is It Not You’ zijn van een ongekende schoonheid en zouden in het werk van Fleet Foxes niet eens misstaan.

Het is wel noodzaak om absolute aandacht te besteden aan de beluistering van dit album als geheel, maar wie dat meerdere keren aandurft zal iedere keer weer nieuwe interessante verrassinkjes ontdekken.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:David & The Circumstances Label:Eigen Beheer
Fontane

Johnny Fontane and The Rivals - Lemme Tell Ya!Wij hadden er nog nooit van gehoord maar in de aankondiging van het album...

Cover Che Sudaka - Hoy

Che Sudaka - Hoy De bandleden van Che Sudaka kwamen elkaar jaren geleden tegen in Barcelona,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT