RECENSIE: Frazey Ford - Indian Ocean

Ford
2015-01-28 Frazey Ford vergaarde bekendheid als oprichtster van The Be Good Tanyas. Tijdens het werken aan haar tweede soloalbum werd ze door regisseur Robert Gordon benaderd . Na naam te hebben gemaakt met de documentaire Can’t Be Satisified: The Life And Times Of Muddy Waters, werkte hij aan een film over de Memphis Soul. Gordon wou Ford graag in contact brengen met de band van Al Green en enkele nummers opnemen in de Royal Studios te Memphis. Indian Ocean is het resultaat van deze vruchtbare samenwerking.

Op sublieme wijze combineert de zangeres invloeden van het americanagenre met de Northern Soul. Ze creëert daarmee een compleet eigen geluid. Regelmatig klinken de blazers in haar volle kracht en hoor je de geest van Al Green door de muziek dwalen. ‘You’re Not Free’ is daar een mooi voorbeeld van. De blazers worden aangevuld met een bluesvol orgeltje en speels ingespeelde stukjes gitaar die net tegen het ritme in jengelen. De Canadese Frazey Ford heeft een rauw stemgeluid en klinkt alsof ze van het platteland komt; een soort vrouwelijke Levon Helm. De contrasterende stem, je verwacht een perfect afgeschaafd geluid, in combinatie met de zuivere soulbegeleiding maakt deze muziek bijzonder.

Gedurende tien nummers blijft Frazey Ford je verrassen en imponeren. Dat is met het langzaam voortslepende ‘Three Golden Trees’, het meer catchy ‘You Got Religion’ en het zomerse ‘Natural Law’ het geval. De zangeres laat continu horen een perfecte interpretatie van de Northern Soul te kunnen geven. Indian Ocean kabbelt zo op sublieme wijze voort. Het ene nummer loopt moeiteloos over in het andere en de rustige ritmes weten boeiend te blijven. Nergens vlucht Ford in de veel te grote gebaren die verleidelijk om de hoek liggen.

Het gebeurt meer dan regelmatig dat na afloop van het jaar er nog een album ontdekt wordt dat een plekje in de jaarlijstjes had verdiend. Indian Ocean is zeker één van de beste albums van 2014. Op sublieme wijze weet Frazey Ford een volledig hernieuwde invulling van de Northern Soul te geven. Het americanageluid van The Band sluit aan bij de meesterlijke begeleiding van Al Green zijn band. Dat maakt de verhalen boeiend en meeslepend terwijl de muziek emotioneel en prachtig opgebouwd is. Het aankomende concert van deze zangeres is reeds verplaatst van Bitterzoet naar de grote zaal van Paradiso. Frazey Ford verdient het om snel nog een paar zalen groter door te schuiven!
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Frazey Ford Label:Nettwerk Music Group
Cover Pond - Man, It Feels Like Space Again

Pond - Man, it Feels Like Space AgainHet is niet makkelijk om uit de schaduw van je grote broer te treden en al...

Cover Wilhelmfreddie - The Inevitable Quest To Smiletsland

Wilhelmfreddie - The Inevitable Quest To Smiletsland “Niet alledaagse muziek die zweeft tussen postpunk en punkfunk” , zo...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT