RECENSIE: Vök - In The Dark

Vok
2019-04-28 Wat is dat toch met dat IJsland? Net aan driehonderdduizend en nog wat inwoners, maar zo veel talent. Ligt het misschien aan het feit dat men op het afgelegen eiland nogal op elkaar aangewezen is en men daarom sneller (muzikale) groepjes vormt, of is het de Scandinavische cultuur waar muziek meer dan in andere landen in de cultuur verweven zit en waar het als een volwaardige kunstuiting gezien wordt? Natuurlijk kennen we internationaal bekende acts door en door, maar het uit Reykjavik afkomstige Vök is nog relatief onbekend buiten het thuisland, maar ook daar zou wat ons betreft best wel eens verandering in mogen komen.

In The Dark is het tweede album van de in 2013 opgerichte band. Veel acts in IJsland hebben een hang naar alternatieve elektronica en ook Vök doet op dat gebied een flinke duit in het zakje. We horen op dit album een mix van licht dansbare triphop, elektronica en dreampop dat mooi bij elkaar gehouden wordt door de verleidelijke stem van Margrét Rán Magnúsdóttir, die ook nog een leuk Ijslands accent heeft. Ondanks dat het album In The Dark heet, klinkt het bij tijd en wijle lekker vrolijk. Het begint al met de dansbare opener ‘In The Dark’ dat het goed zou doen op een jaren tachtig dansfeestje en eigenlijk geldt dat ook voor het wiegende ‘Autopilot’ en ‘Night & Day’, waarin de elektronica wel wat aan Alphaville doet denken. Het zou niet eens opvallen dat dit tracks uit 2019 zijn en niet uit de jaren tachtig. De elektronica en saxofoon (vaak onherkenbaar vervormd) van Andri Már Enoksson en het drumwerk van Einar Hrafn Stefánsson doen dan ook regelmatig behoorlijk vintage aan.

Behalve de lichtvoetigheid van de jaren tachtig veelvuldig in haar muziek te mixen, kan de band soms ook wel wat serieuzer uit de hoek komen en laten horen dat ze toch wel van deze tijd zijn, en niet alleen mijmerend fantaseren over een tijd die ze zelf waarschijnlijk niet bewust hebben meegemaakt. Zo zijn ‘Round Two’ (een lekker duister triphopnummer) en ook het van een hele diepe beat voorzien licht jazzy ‘No Direction’ aardige oorwurmen.

In The Dark is een alleraardigste plaat van een talentvolle band die vintage elektronica en de tegenwoordige tijd mooi samen laten smelten en zo een fraaie plaat in elkaar gedraaid hebben. Misschien nog niet al te spectaculair allemaal, maar wel vermakelijk.
Recensent:Jan Didden Artiest:Vök Label:Nettwerk Music Group
Cover Juneville - Obey The Heart

Juneville - Obey The Heart Obey The Heart is de tweede plaat van Juneville . De band uit Nijmegen...

Cover Ancient Bards - Origine (The Black Crystal Sword Saga Part 2)

Ancient Bards - Origine (The Black Crystal Sword Saga Part 2) Hoe kun je symfonische powermetal nog een beetje pittig krijgen? Juist door...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT