RECENSIE: Darkness Falls - Dance And Cry

Darkness Falls
2015-05-27 Darkness Falls is een populair Deens duo dat zich specialiseert in donkere, broedende popliedjes voor een tragische avond vol gebroken harten en eenzaam dronken zijn. Eerste langspeler Alive In Us gaf de twee dames al een heldenstatus in eigen land, de uitstekende single ‘Hey!’ werd daar zelfs de meest gedraaide single van 2011. Opvolger Dance And Cry is niet bezig met het opnieuw behalen van succes op de radio maar kiest er in plaats daarvan voor de sfeer in het album uit te bouwen tot ‘Drive-soundtrack’- achtige proporties.

Invloeden voor Dance And Cry komen uit alle hoeken, met zowel The Cure, Florence And The Machine en Bat For Lashes als stilistische ijkpunten. Albums van deze artiesten spelen soms uit als Griekse tragedies, een punt dat Darkness Falls ook goed heeft begrepen. Hoewel zij hun eigen onderwerpen vaak wat dichter bij huis houden en deze niet vaak vervormen tot monumentale metaforen wordt er toch heel wat gehuild op Dance And Cry. Het titelnummer, ‘Liar’s Kiss’, ‘The Answer’, nergens worden de problemen onder stoelen of banken geschoven.

Waar er gedanst zou moeten worden wordt eigenlijk nergens helemaal duidelijk. Ook in de liner notes geven Josephine Philip en Ina Lindgreen aan zowel een plaat voor het hoofd als voor de voeten te hebben gemaakt. Tegen het einde van de plaat doen ‘Hazy’ en ‘My Father Told Me (He Was Wrong)’ nog een dappere poging de luisteraar in beweging te brengen maar het resultaat is een pseudo-New Order ritme dat niet direct aanzet tot een trek naar de dansvloer. De tweede helft van de plaat kent ook bijna enkel nummers die een stuk korter zijn dan de songs aan het begin, wat de balans niet ten goede komt. Het einde voelt overhaast geproduceerd, ‘Paradise Trilogy 1’ valt bijvoorbeeld precies tussen een te lang intro en een te kort nummer in, waardoor het eigenlijk beiden wordt.

Toch, op zijn beste momenten weet Dance And Cry artiesten als Natasha Khan van Bat For Lashes te benaderen. ‘Midsummer Wail’ en ‘Dance And Cry’ zijn tragische popnummers waar Noord-Europa zich in heeft gespecialiseerd. Darkness Falls doet hier niets unieks mee maar weet wel precies wat deze nummers zo sterk maakt. Een ietwat rommelig vervolg, maar er valt genoeg leuks te ontdekken.
Recensent:Jelle Burger Artiest:Darkness Falls Label:News
Cover Atanga Boom! - Atanga Boom

Atanga Boom! - Atanga Boom Atanga Boom , een redelijk nieuwe groep, pas opgericht in 2012, komt dit...

Cover Kelela - Cut For Me

Kelela - Cut For Me 2013 was het jaar van Kelela . Deze Amerikaanse r&b artieste, vernoemd...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT