RECENSIE: Striking Matches - Nothing But The Silence

Striking Matches
2015-07-07 Veel beginnende artiesten in Amerika die zich met country, roots en andere aanverwante muzieksoorten bezighouden, zouden er een moord voor doen om met hem in contact te komen, maar in het geval van Striking Matches was het de befaamde producer T Bone Burnett zelf die bij het duo aanklopte met het aanbod om zich over de zaak te ontfermen. Wie de activiteiten van Burnett enigszins volgt weet dat er dan weinig mis kan gaan. Prachtige soundtracks als Oh Brother, Where Art Thou?, Walk The Lineof True Detectiveswerden door hem samengesteld en diverse albums van John Mellencamp, Roy Orbison en Gregg Allman zouden heel anders geklonken hebben zonder zijn bemoeienissen. Vooral de succesvolle samenwerking tussen Robert Plant en Alison Krauss op Raising Sand was een kroon op zijn werk.

Uitgerekend de laatstgenoemde bleek nu juiste het favoriete album van zowel Sarah Zimmermann als Justin Davis, die nu met Nothing But The Silence hun eerste volwaardige geluidsdrager presenteren. Wie nu een soortgelijk geluid verwacht komt bedrogen uit. Bevatte Raising Sand nog vlagen van country-noir en een onheilspellend donker geluid, Nothing But The Silence klinkt luchtig en veelal opgewekt. De stemmen passen uitstekend bij elkaar maar missen het rauwe randje zoals we dat wel terughoren op de nieuwe van Emmylou Harris en Rodney Crowell. Verrassende wendingen zijn er ook nauwelijks te vinden. Eerder is er sprake van herkenning of nog erger, voorspelbaarheid. Of Burnett het ook zo voelde is niet bekend, maar niet voor niets biedt hij zelf de helpende op ‘Miss Me More’, de beste track van het album.

De twee zijn er in geslaagd om een aantal uiterst toegankelijke liedjes te componeren met invloeden uit de folk en nog meer uit de pop, waarmee ze dikwijls afstand lijken te nemen van de traditionele countrypaden. Te vaak worden de lijntjes gevolgd en tevergeefs hoop je iedere keer dat ze de eerstvolgende afslag pakken. In tegenstelling tot Plant en Krauss hebben Zimmermann en Davis zich uitsluitend bezig gehouden met eigen materiaal dat het ongetwijfeld in de States heel goed gaat doen, hoewel ook daar de countrypurist er zijn neus voor ophaalt, maar waarvan men in Europa koud, noch warm zal worden. Het probleem is dat het allemaal al eens eerder is gedaan en dan ook nog eens vele malen beter.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:Striking Matches Label:Caroline Records
Cover Splendid - The Good Life

Splendid - The Good LifeDe Haagse popformatie Splendid speelt al sinds 2001 podia in heel Nederland...

Cover Deez Nuts - Word Is Bond

Deez Nuts - Word Is Bond Als er met een album een persbericht van anderhalf kantje is meegestuurd, is...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT