RECENSIE: Tomtit - Rock n Roll

Tomtit - Rock n Roll
2006-12-22 Een Tomtit is een pimpelmees. Een klein vogeltje herkenbaar aan zijn bonte kleuren en een opvallend "tsi, tsi, tsi"-geluid. Tegenwoordig heeft deze vogel er een allesvernietigende concurrent bij, in de vorm van de Aaltense band Tomtit.
Bij het bekijken van het hoesje van Rock N Roll is namelijk al direct duidelijk dat we hier te maken hebben met een ruige band: Schedels, sterren en een autoband waar vuur en vonken vanaf springen sieren de voorkant, bezwete bandleden de achterkant.

Van deze EP springen inderdaad de vonken af. Harde, rechttoe-rechtaan hardrock van een hoog niveau. Door de hele cd is goed te horen waar Tomtit haar invloeden vandaan heeft. Deze "five, fine looking, anti average, hard rockin’ and hard drinkin’ guys" (zoals ze zelf zeggen) hebben naar AC/DC, Peter Pan Speedrock en The Hives geluisterd. Anders dan een aantal bekende bands uit de achterhoek, is Tomtit minder van het Höken en meer van het beuken.

Voor een band met de gemiddelde leeftijd van 21 jaar, klinkt Tomtit erg volwassen. Vooral de drumkwaliteiten van drummer Marten vallen op. De hele EP hamert lekker door zonder echte dieptepunten. Toch is er wel een stijlverschil tussen de nummers te horen. ‘Allright Now’ klinkt behoorlijk biker-rock achtig, met vocalen die nog het meest lijken op John Garcia in de tijd na Kyuss. ‘Fly By Night’ is een sneller nummer en heeft daardoor een hoger "boze-punker-gehalte". De vraag is of Tomtit in de toekomst zal moeten kiezen tussen deze snellere nummers en tragere nummers. Beiden worden namelijk met voldoende energie gebracht. Een punt van kritiek is de geluidskwaliteit. Hoewel redelijk voor een plaat opgenomen in een boerderij, toch vrij plat in vergelijking met een goede studio. Hopelijk hebben deze jongens over een tijdje wel genoeg geld voor een echte studio. De kans is groot, want deze EP klinkt veelbelovend.
Recensent:Erik Oudman Artiest:Tomtit Label:Eigen Beheer
Mash Parade - Not like us

Mash Parade - Not Like Us Not Like Us is de tweede in eigen beheer uitgebrachte EP van het Limburgse...

El Guapo Stuntteam - Accupation

El Guapo Stuntteam - Accusation Blues Hoewel het Belgische El Guapo Stuntteam al meer dan tien jaar bestaat, moet...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT