RECENSIE: Maria Mena - Growing Pains

maria mena
2016-01-29 Het verbreken van een relatie is geen fijne gebeurtenis. Denk aan de contrasterende emoties die door je hoofd spelen. Niet iedereen weet zich er heelhuids doorheen te sleuren. Voor Maria Mena, de Noorse popzangeres, is dat het geval. Op haar zevende album Growing Pains klinkt ze bitter, verscheurd en zit ze vol ongeloof. Ze verbrak de relatie met haar man en geeft voornamelijk zichzelf de schuld. Met haar krachtige stem weet ze de luisteraar mee te nemen in haar verwarrende echtscheiding. Ze speelt net als op haar vorige album, Weapon Of Mind, met elektronische muziek, maar wisselt het speels af met orkestratie op het niveau van Cause And Effect.

De hartverscheurende openingstekst ”Good God, what have I done? Gone and left the only one. That ever really, truly, deeply, loved me” laat ons weten dat ze weer helemaal terug is. Het is de combinatie van haar diep rakende stem, de langzaam opbouwende begeleiding en de herkenbare songtekst. Haar invalshoek maakt van het cliché ‘break-up album’ een unieke beleving. Waar de meeste muzikanten slechts melancholisch worden, is Maria ook gefrustreerd en rakelt ze een vreemd soort begrip op. Ze is van mening dat hij beter af is op ‘You Deserve Better’, want zo lief was ze niet voor hem. Tegelijkertijd kan ze het werkelijk niet aan om het huidige vriendinnetje te zien van haar ex-man.

Muzikaal gezien valt ze een tikkeltje terug op het eerder genoemde album Cause And Effect. Een nummer als ‘Where I Come From’ lijkt in het verlengde van dat album te zijn geschreven. Het komt vooral door de dreigende en donkere instrumentatie. De toevoeging van elektronische beats zoals we die kennen in de popmuziek werkt goed in combinatie met haar muziek. ‘Leaving You’ is een goed voorbeeld. We horen hier een toffe beat die vermengd is met klassieke instrumenten. Het geeft het een moderne rand, zonder zich te laten generaliseren.

Maria Mena laat met Growing Pains zien dat ze nog steeds relevant en verrassend werk weet te creëren. Het fascinerende is hoe ze schijnbaar tegenstrijdige emoties en uitspraken aan elkaar schrijft. Ze stelt zich zo bloot dat je als luisteraar maar één optie voorgeschoteld krijgt: volledig meegaan in de gedachtekronkels van Maria Mena. Het is duidelijk voor wie haar muziek bedoeld is. Namelijk voor luisteraars die zich laten ontroeren door de prachtige stem van Maria en haar emotievolle teksten kunnen nemen voor wat ze zijn. Een bundel sterke en meeslepende songs.
Recensent:Frank de Jong Artiest:Maria Mena Label:Columbia
Cover Wooden Soldiers - Second

Wooden Soldiers - SecondWat begon als een singer-songwritersduo, groeide uit tot de zeskoppige band...

Cover Johnny Cash - Man In Black - Live In Denmark 1971

Johnny Cash - Man In Black - Live In Denmark 1971 Hij is alweer twaalf jaar dood, maar toch verschijnen er nog regelmatig...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT