RECENSIE: Chris - Grijs

Grijs
2016-02-10 Chris, een samenwerking tussen zangeres Chris Helsloot en Toontje Lager- toetsenist Bert Hermelink, combineert de heldere en volle stem van Helsloot met de melancholische en spaarzame instrumentatie en productie van Hermelink. Grijs is een eigentijdse plaat, Nederlands ingezongen maar ver weg van de hippe, vrolijke tonen van Nielsson of Gers Pardoel. Een plaat die helaas vaak sleept, maar soms ook meesleept.

De samenwerking tussen deze twee op het eerste oog heel verschillende muzikanten begon in Deventer, waar Helsloot met haar volle, volwassen stemgeluid indruk maakte op de ervaren muzikant en oprichter van o.a. Toontje Lager. Grijs is het resultaat, een ingetogen album dat speelt met donkere sferen en een melancholische stijl. Het probleem met ingetogen albums is dat deze vaak niet aan de oppervlakte te beoordelen zijn. Het zijn de duizenden dingen die op de achtergrond gebeuren die moeten voorkomen dat het niet overslaat van intrigerend naar saai en zelfingenomen.

Helaas is dit waar het album struikelt. Helsloot zingt haar teksten op een vrij eentonig tempo en de begeleiding van Hermelink kan simpelweg niet genoeg boeien om hiervoor te compenseren. Het prettige geluid dat de twee weten te creëren smelt zelfs op een redelijk compact album als Grijs alle nummers samen tot een karakterloze smeltkroes. Het is zelfs na vele luisterbeurten een hele klus de verschillende nummers uit elkaar te houden.

Er zit echter zonder meer toekomst in de samenwerking. Chris Helsloot heeft een stemgeluid dat perfect past bij de verhalende schrijfstijl van Hermelink. Elk nummer is een ander kort verhaal met een kop en een staart en Helsloot weet dit te brengen met een autoriteit die direct overtuigd. Het is niet moeilijk om te zien wat Hermelink in deze jonge zangeres heeft gezien en ze is ook niet voor niets de naamgever van het project.

Grijs is een interessante maar saaie plaat, hoe tegenstrijdig dit ook klinkt. Het potentieel is er, maar beide muzikanten dagen elkaar nog niet genoeg uit om het potentieel voldoende te benutten. Wat overblijft is een mooi nummer uitgesmeerd over een hele plaat. Grijs is voorlopig inderdaad erg grijs, als de rest van het pallet op komt dagen ziet de toekomst voor Chris er echter wel kleurrijk uit.
Recensent:Jelle Burger Artiest:Chris Label:Marista
Hexvessel

Hexvessel - When We Are Death Hexvessel is de band van de creatieve duizendpoot Mathew McNerney. De...

Cover Mark Lenover - The Trail`s Gone Cold

Mark Lenover - The Trail`s Gone Cold Na maar liefst acht albums in zijn thuisland Canada te hebben uitgebracht...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT