RECENSIE: Sharon Shannon & Alan Connor - In Galway

Shannon Connor
2016-02-12 De naam Sharon Shannon zegt u vermoedelijk niet veel, de naam Alan Connor zegt u misschien nog minder. In Ierland zijn het bekende artiesten en vooral Sharon Shannon kan een gerust een grootheid genoemd worden. Ze is accordeonist en heeft met haar aanstekelijke muziek het instrument weer op de kaart gezet en populair gemaakt. Ze heeft vele prijzen gewonnen, speelde voor wereldleiders en trad samen met muzikale grootheden op. Haar nieuwste werk is het live-album In Galway, dat zowel een cd als een dvd bevat. In Galway is een opname van een optreden met multi-instrumentalist Alan Connor, opgenomen in een pub in het Ierse Galway. Galway is niet alleen een leuke kustplaats in het westen van Ierland waar het geen uitzondering is als mannen op een terras in gezang uitbarsten, maar het is ook een symbolische plek: het is de woonplaats van Sharon Shannon.

Sharon Shannon en Alan Connor spelen samen voornamelijk nummers uit het repertoire van Sharon en doen daarnaast een aantal covers. Ook haar grootste hit ‘Galway Girl’ komt voorbij. Het album bevat vooral Ierse volksmuziek, maar deze wordt gemengd met andere genres en Alan zorgt ervoor dat alles een rock- en bluessausje krijgt. Deze vermenging is waar Sharon om bekend staat. De muziek stemt al snel vrolijk, maar, met name de accordeon, kan op een gegeven moment, zo tegen het einde van de plaat, ook op de zenuwen gaan werken.. In Galway heeft namelijk een speelduur van meer dan een uur en dat kan wat lang zijn.

Sharon vervult de accordeon- en vioolpartijen, terwijl Alan de zang-, piano- en gitaarpartijen op zich neemt. Beide artiesten zijn zeer goed op elkaar ingespeeld en genieten duidelijk van het spel van de ander. Eén van de sterkste nummers op de plaat toont de muzikaliteit en enthousiasme van de muzikanten: in ‘Cavan Potholes’ speelt Alan Connor gitaar, neemt delen op en speelt daar overheen een bijzondere solo, waarin hij piano en gitaar afwisselt en beide instrumenten soms gelijktijdig speelt. Sharon kijkt hem ondertussen met een grote glimlach aan en wanneer zij weer invalt met haar accordeon komt het hele nummer weer samen.

De charme van In Galway zit in de eenvoud van de opname en het plezier van de muzikanten en het kleine publiek in de pub. Op haar vorige albums werd Sharon Shannon nog ondersteund door orkesten en meerdere gastmuzikanten, maar nu besloot ze het klein te houden en dat werkt net zo goed. De speelduur is wat lang en met hoofdpijn luisteren is niet aan te raden, maar deze opnames stemmen gegarandeerd vrolijk.
Recensent:Jetske Erisman Artiest:Sharon Shannon & Alan Connor Label:Mass Market Recordings
Cover Matt Epp - Ready In Time

Matt Epp - Ready in TimeEr zijn maar weinig mensen in Nederland bij wie de naam Matt Epp een...

Cover Undawn - Justice Is...

Undawn - Justice Is... Heel soms stapt er in Nederland een metalband op, waaraan je in eerste...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT