RECENSIE: Undawn - Justice Is...

Undawn
2016-02-02 Heel soms stapt er in Nederland een metalband op, waaraan je in eerste instantie niet hoort dat ze uit ons koude kikkerlandje komen. Grote gevestigde namen hierin zijn ondertussen Within Temptation, Textures en met steeds meer mate The Charm, The Fury. Vanaf het begin gingen ze er op professionele wijze tegen aan en hadden ze duidelijk voor ogen wat hun sound is. Het mag een compliment heten als je on-Nederlands goed bent, want dat wil zeggen dat je klinkt als de grote bands die reeds wereldwijd faam hebben gemaakt. Undawn komt nog niet in de buurt van dit rijtje wat betreft bekendheid, maar ze hebben wel alle ambitie om groter te worden dan ze nu zijn. Een eerste luisterbeurt van hun nieuwe en tevens tweede plaat Justice Is… doet in de verste verte vermoeden dat we hier met landgenoten te maken hebben.

Voorganger Jumpers werd reeds door Aardschok met veel lof ontvangen in 2011. Ze gingen zelfs zo ver om er de stempel van “beste metalcore album van Nederlandse bodem tot nu toe”op te drukken. Nu moet er ook wel bij gezegd worden dat écht goede metalcore-acts in ons land op maximaal tien vingers te tellen zijn. Dus als Aardschok zoiets beweerd, dan wil dat wel wat zeggen. In de tussentijd heeft de band zeker niet stil gezeten en hebben ze zodanig veel aandacht weten te trekken, dat zanger Björn Strid van Soilwork besloot een paar regeltjes mee te brullen op het nummer ‘Never Giving Up’. Echt een meerwaarde heeft het niet voor de track, maar marketingtechnisch gezien een zeer sterke zet.

Muzikaal gezien balanceren ze tussen het eerder genoemde Soilwork en Bullet For My Valentine. Twee uitersten in dit genre, waarbij er toch een sterke wisselwerking plaats vindt tussen een recht-door-zee aanpak en ruimte om de melodie te ontdekken. Zoals het gebruik is in het genre wordt er in de coupletten gebruld en komen de clean vocals aan bod in de refreinen, maar Undawn weet die elementen goed met elkaar te verweven. Pluspunt is dat de brulboei-frontman tegelijkertijd ook één van de gitaristen is en het zichzelf zeker niet gemakkelijk maakt. Daarin zit de kracht van deze formatie: ze blijven zichzelf uitdagen en dat houdt de muziek boeiend.

De vier jongemannen laten weten dat ze een band met een boodschap zijn. Justice Is… is hun persoonlijke en muzikale kijk op de huidige samenleving met al tegenstellingen. Elk nummer is voortgekomen vanuit een muzikale vertolking van hoe ze alles zien gebeuren en hoe zij denken dat het beter kan of zelfs zou moeten. Hoe zou men wat juist of rechtvaardig is definiëren, voordat men in deze wereld geboren wordt, zonder de context van het gezin, klasse, religie en het land waar men op zal groeien? Op meer van dat soort vragen wordt naar een antwoord gezocht op deze plaat. Undawn mag dan zelf echter niet het antwoord zijn op muzikale vernieuwing, maar wat ze doen, doen ze zeer sterk en met volle overtuiging.
Recensent:Roy Verhaegh Artiest:Undawn Label:Graviton
Cover Sharon Shannon & Alan Connor - In Galway

Sharon Shannon & Alan Connor - In GalwayDe naam Sharon Shannon zegt u vermoedelijk niet veel, de naam Alan Connor...

Cover Monster Truck - Sittin`Heavy

Monster Truck - Sittin`Heavy Een ”all you can eat buffet, met schalen vol riffs” , dat is hoe de vier...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT