RECENSIE: Undawn - Solidarity

Undawn
2020-04-14 “Zijn onze songs wel metalcore genoeg?” Deze vraag lijkt overbodig voor een band die voorprogramma’s mocht spelen voor While She Sleeps en Sonic Syndicate, maar de continue zoektocht naar perfectie zorgde wel degelijk voor een bewogen opnameproces bij het Zwolse Undawn. De onzekerheid en negatieve patronen die daaruit voortkwamen zijn echter omgezet in inspiratie en resulteren in de EP Solidarity. En wie de plaat een paar keer geluisterd heeft, zal misschien even moeten gniffelen bij die eerdergenoemde vraag.

Want de tracks, dat zijn stuk voor stuk klassieke metalcore-nummers geworden. Nee, Solidarity is geen vernieuwende plaat en de band bewandelt keurig het olifantenpad dat internationale acts als Architects en August Burns Red eerder hebben verkend. Daar staat echter tegenover dat de kwaliteit van de muziek van Undawn absoluut niet onder doet voor de grotere bands uit het buitenland. De kracht van de Zwollenaren zit hem in de drie zangers: gitarist Michel Brinkhuis, bassist Thijs Brinkhuis en gitarist Leon Kloosterman nemen allen de zang voor hun rekening. Op geheel eigen wijze, dus dat zorgt voor wat lekkere afwisseling binnen de nummers. Vooral ‘Implode’ en ‘Learn The Hard Way’ worden hierdoor de grote winnaars van de EP. Maar ook op muzikaal vlak komen we niets tekort. De ritmesectie klinkt bijzonder strak, zelfs tijdens de verschillende tempowisselingen. Ook het gitaarwerk schakelt regelmatig tussen progressieve stukken en meer standaard metal, waardoor het geheel gevarieerd klinkt; iets wat op opener ‘Head Of Doubt’ duidelijk naar voren komt.

Er zullen metalheads zijn waarvoor Solidarity net iets te weinig scherpe randjes heeft, maar juist dat maakt van deze EP een lekker toegankelijke metalplaat. Vernieuwend is het album niet, maar verzorgd en professioneel klinkt het allemaal wel. Er wordt met enige regelmaat bewezen dat de metalscene in Nederland springlevend is, en ook Undawn doet met Solidarity een duit in het zakje.
Recensent:Robin Hogenboom Artiest:Undawn Label:Eigen Beheer
Cover Emily Jane White - Immanent Fire

Emily Jane White - Immanent FireWanneer je naar de muziek van Emily Jane White luistert heb je het gevoel...

Cover Empath - Active Listening: Night On Earth

Empath - Active Listening: Night On Earth Sinds de release van hun eerste EP Liberating Guilt And Fear kan de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT