RECENSIE: The Boxer Rebellion - Ocean By Ocean

Boxer Rebellion
2016-05-04 Het komt niet veel meer voor, bands die langzaam aan hun geluid kunnen werken en zo in hun eigen cocon kunnen doorgroeien tot ze het gewenste geluid perfect in de vingers hebben en ze ondertussen een stevige basis aan fans hebben opgebouwd. The Boxer Rebellion, echter, lijkt deze kans te hebben gekregen en te hebben genomen. De band bestaat al sinds 2001 maar heeft in die tijd pas vijf volwaardige studioalbums uitgebracht. Promises was het album dat de band voor het eerst wat succes in Nederland bracht, vooral door de kracht van de single ‘Diamonds’ dat onder andere op 3FM een grote hit werd. Drie jaar later is er nu Ocean By Ocean, het eerste album van de heren waar daadwerkelijk hoge verwachtingen aan gekoppeld zijn.

Niet dat de band heeft toegegeven aan de verleiding iets compleet anders te doen overigens. Integendeel, Ocean By Ocean bouwt gestaag voort op het geluid van Promises, met bedachtzaam ingebrachte nieuwe elementen om het allemaal fris te houden. Zo wordt dit album eens niet door de stem van Nicholson gedragen maar is het zwaartepunt de ritmesectie van bassist Adam Harrison en drummer Piers Hewitt. Vooral Hewitt is in bloedvorm, zijn combinatie van arenarock drummen en lichtvoetige semi-Afrikaanse ritmes zorgen voor de mooiste momenten op het album. Zoals op leadsingle ‘Big Ideas’ en op ‘Let’s Disappear’, waar de onveranderd bitterzoete teksten van Nicholson worden tegengesteld door de warme en zonnige tonen van Hewitt en Harrison.

Gedurende de plaat vordert schuilt deze zon steeds verder achter de wolken en gaat ‘Ocean By Ocean’ meer richting de open klanken van Promises, een geluid dat de band volledig onder de knie heeft en dus met volledige overtuiging kan vertalen in nostalgische melodrama als ‘The Fog I Was Lost In’ en ‘You Can Love Me’. Hoewel we inmiddels bekend zijn met dit geluid heeft het aan kracht nog niks ingeboet.

Op deze manier heeft The Boxer Rebellion het toch maar aardig voor elkaar. Ocean By Ocean zal op de kracht van ‘Big Ideas’ en eventueel ‘Weapon’ of ‘Let’s Disappear’ Paradiso weer een stukje voller krijgen, de festivals zullen een net iets groter lettertype voor ze gebruiken en over drie jaar zal de band waarschijnlijk opnieuw met een uitstekend album op de proppen komen. Was alles maar zo overzichtelijk.
Recensent:Jelle Burger Artiest:The Boxer Rebellion Label:Kobalt
Cover Roo Panes - Paperweights

Roo Panes - PaperweightsVan de eerste tonen van zowel de gitaar als Roo Panes ’ stem, spitsen je...

Cover Massive - Destination Somewhere

Massive - Destination Somewhere Wat is dat toch met Australische bands en energieke rechttoe rechtaan rock?...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT