RECENSIE: Susanne Alt - Saxify

Saxify
2016-05-06 Wanneer je voor het eerst kennismaakt met de Amsterdamse Susanne Alt, is het nagenoeg onmogelijk de vergelijking niet te maken met die andere Nederlandse vrouwelijke saxofoniste. En hoewel Candy Dulfer waarschijnlijk meer tot de verbeelding spreekt, mogen we Susanne Alt langzamerhand toch ook tot de gevestigde orde in de wereld van de funk rekenen. Zo heeft ze onder andere al samenwerkingen met Fred Wesley (James Brown) en George Clinton op haar cv staan, alsmede vier studioalbums en één live-plaat. Voor haar zesde en nieuwste wapenfeit met als titel Saxify, deed Alt een beroep op maar liefst dertig muzikale gasten uit binnen- (Gotcha!, Hans Dulfer, Sven Hammond, Paul van Kessel, Zuco 103) en buitenland (Earth, Wind & Fire, Tower of Power, S.O.S. Band, Parliament-Funkadelic). Het resultaat is een bijzonder opzwepende plaat, die bovendien door Alt zelf geproduceerd werd.

De opwinding vindt zich al gauw een weg op Saxify. Track nummer één, ‘Susie Saxophone’ bevat namelijk de energie, de passie en het plezier waar de funk zo bekend omstaat. Het nummer laat zich misschien nog wel het beste omschrijven als een zorgvuldig gestroomlijnde jamsessie. Dat de plaat bovendien een flinke dosis radiovriendelijkheid bevat, bewijst onder andere de vooruitgeschoven single ‘Saxify’. De zo kenmerkende aanstekelijke vibe horen we ook terug in nummers als ‘Open Up’ (met de fijne zang van Berenice van Leer) en ‘Sugar Sweet’. En ondanks dat Susanne Alt een beroep doet op vele gasten, is ze in staat om al deze input muzikaal samen te laten smelten tot één broeierig geheel. Dat staat haar overigens niet in de weg de plaat te voorzien van een extra loungy (‘Angeldelic’) en exotisch (‘TudoBem’) sausje. Eén van de hoogtepunten horen we terug in het jazzy ‘You And Me’, die zich na een uitgebreide aanloop weet te ontplooien tot een bijzonder verslavendelaid-back funky track met een heerlijke saxy climax.

Al vanaf de jaren zestig is de funk niet meer weg te denken uit ons muzikale straatbeeld. Saxify is een bijzonder opwindende ode aan het genre, waar Susanne Alt er bovendien in slaagt meerdere decennia te verwerken in haar composities. En met de samenwerking met de zoon van George Clinton en leden van Parliament-Funkadelic komt Alt bijna letterlijk aan de oorsprong van de funk. Kortom, Saxify is een feest met jaloersmakende gastmuzikanten, waar je absoluut bij wil zijn.
Recensent:Doron Ketelaars Artiest:Susanne Alt Label:Venus Tunes
Thao

Thao with the Get Down Stay Down - A Man AliveMerrill Garbus is een naam die u vast wel bekend voor zal komen. Op het...

Cover The Feeling - The Feeling

The Feeling - The Feeling De Britse band The Feeling is inmiddels al vrij bekend. DE band begon als...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT