RECENSIE: Laura Gibson - Empire Builder

Laura Gibson
2016-04-22 Toen de singer-songwriter Laura Gibson in haar eentje van Oregon naar New York City verhuisde, liet ze vrienden en familie achter om een master in Creative Writing te doen. Ze had al drie albums uitgebracht en dacht zich te gaan focussen op het schrijven en de muziek op pauze te zetten. Laura stapte in de trein van west naar oost en schreef veel nummers over deze lange en bijzondere reis. Eenmaal in New York zat het niet mee: ze brak haar voet en vervolgens zorgde een gasexplosie ervoor dat ze haar appartement met al haar spullen, instrumenten en teksten verloor. Echter, haar reis, deze gebeurtenissen en de vriendelijkheid van anderen die haar hielpen gaf haar motivatie en inspiratie voor een vierde plaat. Inmiddels is het een jaar later en is Empire Builder er. Deze plaat is rustiger en bedachtzamer dan haar vorige albums. De instrumentatie en productie is minder aanwezig en de focus ligt op haar verhalen. Vooral de akoestische gitaar is naar de achtergrond verdwenen en heeft plaats moeten maken voor de elektrische variant en piano. Hierdoor heeft Laura Gibson nog meer een eigen stijl gekregen en komen muzikaliteit en verhalen nog veel beter naar voren. Hoewel er veel vergelijkbare muziek wordt gemaakt, weet Laura Gibson er toch bovenuit te steken door haar bijzondere stem en gave om niet te vervallen wazigheid. Ze weet met zekerheid en kracht haar kwetsbare teksten op muziek te zetten en de instrumentatie de ruimte te geven om mee te spreken.

Het meest emotionele en persoonlijke nummer dat Laura ooit geschreven heeft is de titeltrack ‘Empire Builder’. Ze schreef het over het achterlaten van haar vriend toen ze verhuisde. Net zoals de eerste single ‘Two Kids’ is het een liefdesliedje geworden dat met goede metaforen gevoelens weet te omschrijven die nauwelijks in woorden zijn uit te drukken, zoals “We were clumsy at love, It was a shaky two-step in a parking lot”. Hoewel ‘Empire Builder’ melancholisch en donker is en ‘Two Kids’ precies het tegenovergesteld, is in beide liedjes is het verschil met haar vorige albums goed te horen.

Met Empire Builder heeft Laura Gibson een volgende stap in haar carrière gezet. Haar folkliedjes hebben een heel lichte jazzinvloed gekregen en zijn meer gefocust en eigenzinniger geworden. Er zullen de komende tijd waarschijnlijk een hoop nieuwe fans bij komen.
Recensent:Jetske Erisman Artiest:Laura Gibson Label:City Slang
Cover Melt Yourself Down - Last Evenings On Earth

Melt Yourself Down - Last Evenings On EarthSoms krijg je als recensent van die albums op je bord waarvan je je afvraagt...

Cover Bleached - Welcome The Worms

Bleached - Welcome The Worms ”Vacation, all I ever wanted” zongen The Go-Go’s in 1982. Deze All Female...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT