RECENSIE: Prince Rama - Xtreme Now

Rama
2016-05-11 Sinds 2008 vormen de zussen Taraka Larson en Nimai larson het duo Prince Rama (ook wel bekend als Prince Rama Of Ayodhya). Het duo uit Brooklyn werd in een bar in Texas ontdekt door Avey Tare van Animal Collective. Net als deze band zoeken de zussen van Prince Rama graag het experiment op. Op hun zesde album Xtreme Now leidt dit tot een verrassend dansbaar geheel waarop verschillende stijlen samenkomen tot een eclectisch geheel. Gitaren, drums, synthesizer en keyboard behoren binnen dit geheel tot de basis. De hoeveelheid verschillende invloeden zorgen ervoor dat dit album nooit echt een coherent geheel wordt, maar in de eerste plaats is dit een album waarbij het plezier er van af druipt.

‘Bahia’ opent de plaat met swingende drums en een soort duet tussen een vervormde mannenstem en de vocalen van Taraka Larson. Het aanstekelijke niveau is ontzettend hoog. Wie goed luistert hoort dat de lyrics over twee cyborgs gaan die worstelen met de liefde. Het lijkt erop dat de zussen binnen hun muziek een verhaal willen vertellen, maar het is vooral de muziek die het meeste aandacht steelt. Titels als ‘Believe In Something Fun’ en ‘Xtreme Now Energy’ hinten al naar een bepaalde gekkigheid en energie, het kan dan ook niet ontkend worden dat de dames hier met vlag en wimpel in slagen. De luisteraar moet het dan wel voor lief nemen dat sommige nummers wat abrupt lijken te eindigen, ‘Slip Into Nevermore’ bijvoorbeeld bouwt op naar een mooie climax, maar die climax is ook ineens weer voorbij.

Op Xtreme Now strooit het duo met vreemde stemmen, gitaarsolo’s en tempowisselingen. “Energy destroys you,” wordt gezongen op ‘Xtreme Now Energy’. In zekere zin heeft Prince Rama daarmee gelijk, hun album is soms op het randje, too much. Op het einde proberen de zussen er ook nog wat New Wave in te vermengen. Maar het plezier dat in elk nummer weer doorklinkt zorgt er voor dat het nooit daadwerkelijk too much wordt. In die zin is Xtreme Now geen extreme plaat, vooral omdat het duo op de juiste momenten wat gas terug neemt, zo vormt ‘Sochi’ een rustpunt tegen het einde van het album.

Xtreme Now biedt een bonte verzameling muziek. Misschien niet helemaal vlekkeloos, maar op zijn beste momenten waanzinnig energiek en opzwepend. Een beetje vreemd en soms uit balans, maar juist dat gekke randje maakt het geheel zo leuk.
Recensent:Jasper van Quekelberghe Artiest:Prince Rama Label:Carpark Records
Cover Lust For Youth - Compassion

Lust For Youth - Compassion Compassion is het vijfde album van Lust For Youth , het project van de...

Cover Mount Moriah - How To Dance

Mount Moriah - How To Dance Gegarandeerd dat als the powers that be van de muziekindustrie in een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT