RECENSIE: Eric Clapton - I Still Do

Clapton
2016-05-20 Eén keer in de zoveel tijd duikt het gerucht op dat Eric Claptonzijn gitaar aan de wilgen gaat hangen. Hoewel het niet meer gemakkelijk is om Clapton nog live aan het werk te zien, blijft hij wel regelmatig albums uitbrengen. Twee jaar geleden was er nog een eerbetoon aan JJ Cale, ditmaal komt hij met een compleet eigen project. Op I Still Do horen we Clapton aan het werk met een aantal covers en enkele eigen nummers.

Clapton klinkt vrolijk en energiek op I Still Do. Hij lijkt vooral geïnspireerd door de combinatie van Mexicaanse muziek, zuidelijke blues en gospel. Dit levert een zeer sterk album op. ‘Alabama Woman Blues’ heeft bijvoorbeeld een heerlijke accordeon in de begeleiding. Het instrument geeft het nummer een tex-mex gevoel mee. Hierdoor doet Clapton sterk denken aan het beste werk van Ry Cooder. Dit komt tevens door het voortreffelijke slide gitaarspel dat gespeeld wordt. Ook ‘Can’t Let You Do It’ heeft dit heerlijke accordeon geluid met een vleugje tex-mex.Verrassend hoogtepunt van deze plaat is de cover van het Bob Dylan nummer ‘I Dreamed I Saw St. Augustine’. Clapton zingt hier niet in zijn traditionele bluesmanier, maar vertelt heerlijk kalm zijn verhaal. Hij wordt vocaal aangevuld door mede muzikanten die het nummer een gospel geluid meegeven. Het lied bevindt zich op de kruising van Bob Dylan en Eric Clapton.

‘Somebody’s Knockin’, een nummer van de hand van JJ Cale, begint langzaam met een jankende gitaarsolo. Het lied wordt gedragen door het middle-of-the-road gevoel dat JJ Cale altijd vertegenwoordigde. Eric Clapton weet dit voortreffelijke nummer ook volledig naar zijn hand te zetten met een soulvolle bluesstem. Dit wordt aangevuld met een subtiel laagje gospel.

Eric Clapton speelt op I Still Do ouderwets goed. De gitarist brengt optimistisch aanvoelende nummers. Naast een sterke tex-mex inspiratie, valt er ook veel gospel en ouderwetse blues te horen. Uiteraard ontbreekt het sterke gitaarspel niet. Geen moment verschuift de focus echter van de sterke liedjes naar het gitaarspel. Het is knap dat I Still Do een energiek en positief gevoel meegeeft zonder afbreuk te doen aan de leeftijd van Clapton. Verwacht geen Eric Clapton met het vurige spel van Derek & The Dominos, maar wel een Clapton die zich spiegelt aan het sfeervolle geluid van Ry Cooder.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Eric Clapton Label:Polydor
Almagor

Eva Almagor - Against The GrainToen de Nijmeegse Eva Almagor haar eerste EP uitbracht kon je geen recensie...

Cover Carnival Youth - Propeller

Carnival Youth - Propeller Carnival Youth won dit jaar de European Border Breakers-award op Eurosonic....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT