RECENSIE: Eric Clapton - Crossroads

Eric Clapton – Crossroads Guitar Festival 2010
2011-01-19 In 2004 organiseerde Eric Clapton voor de eerste keer het Crossroads Guitar Festival . Zo`n 27.000 muziekfans kwamen bijeen om 11 uur lang te genieten van fantastisch gitaarwerk. Inmiddels is het festival een fenomeen dat één keer in de drie jaar terugkeert en afgelopen zomer was het alweer tijd voor de derde editie. De avond werd wederom gevuld met de grootst uiteenlopende gitaarstijlen, van de blues van Buddy Guy tot de experimentele muziek van Jeff Beck. De hoogtepunten van deze dag zijn inmiddels verkrijgbaar op een dubbel dvd met vier uur lang gitaargenot. Naast eerder genoemden passeren onder andere ZZ Top, Robert Cray, Sheryl Crow, Vince Gill en John Mayer de revue, traditiegetrouw neemt BB King in een all star jam de afsluiting voor zijn rekening.

De dvd opent met Sonny Landreth die op zijn slidegitaar samen met Eric Clapton een heerlijke versie van 'Promise Land' speelt. Vlak daarna ontstaat er een voortreffelijke jam tussen Pino Daniele, Joe Bonamassa en Robert Randolph. Samen spelen ze het van Freddie King afkomstige bluesnummer 'Going Down'.

Gedurende de vier uur volgt de ene klassieke gitaarjam de andere op. Of het nou Buddy Guy is die samen met Ron Wood en Johnny Lang er een potje op los speelt of Robert Cray die zich uitleeft met Jimmie Vaughan en Hubert Sumlin. Stuk voor stuk zie je de chemie op het podium groeien. Natuurlijk wordt ook organisator Eric Clapton niet overgeslagen: met zeven nummers neemt de man een groot gedeelte van de dvd in beslag maar geen seconde hiervan is overbodig. Met name de ruim 13 minuten durende versie van `Voodoo Chile´ is magistraal uitgewerkt.

Het concept is simpel: zet de grootste muzikanten uit de gitaarwereld op een podium en chemie ontstaat vanzelf. Dat bleek zeker op de klassieke eerste dvd en na een iets minder tweede deel is Crossroads Guitar Festival 2010 wederom een klassieker. Of zoals Buddy Guy zingt, wanneer zijn snaar breekt op de Rolling Stones klassieker 'Miss You', : " I have broke my guitar string, but I am gonna keep on trying to play. Cause I don´t want to miss you." . Daar is geen woord van gelogen, dit mag je als gitaarfan niet missen!
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Eric Clapton Label:Rhino
Iskald – The Sun I Carried Alone

Iskald - The Sun I Carried AloneHet Noorse Iskald begint een gevestigde naam te worden in de blackmetal...

Middle Class Rut – No Name No Colour

Middle Class Rut - No Name No Color Middle Class Rut is een punk/metal-duo uit Sacramento, bestaand uit Zack...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT