RECENSIE: Gold Panda - Good Luck And Do Your Best

Gold Panda
2016-10-05 Gold Panda is zo’n artiest die aan muzikale schizofrenie lijkt te lijden. De muziek die hij produceert gaat alle kanten op, van deep house tot IDM en van trance tot triphop. Met zijn derde studioalbum laat de Britse producer voor het eerst zien dat hij ook in staat is één bepaalde toon en atmosfeer aan te houden. Dit maakt Good Luck And Do Your Best tot de eerste daadwerkelijk goed samenhangende plaat van Gold Panda, en geeft hij net die extra kwaliteitsdimensie aan zijn muziek die nodig was om de twaalf tracks keer op keer weer zonder verveling luisterbaar te maken.

Good Luck And Do Your Best is een mineuralbum. Zo simpel mogelijk verwoord is het een plaat van houseritmes met een melancholische ondertoon, maar er steekt toch net wat meer achter dan dat. De plaat is immersief en kent een geweldige afwisseling tussen een soort lieflijkheid die voortkomt uit schattige belletjes en rinkeltjes, en juist een betonnen hardheid die op zijn beurt weer gefaciliteerd wordt door diepe, ontegenzeggelijke baslijnen en het gebruik van een relatief simpele drumkit. Hiphop-breakbeats zijn Gold Panda ook niet vreemd, en al kiest de artiest misschien net iets te vaak voor een over-aanwezige snaredrum, toch zijn de ritmes lekker afwisselend en goed dansbaar.

Gold Panda heeft een significant deel van zijn leven in Japan gespendeerd, en de Oosterse invloeden zijn dan ook meer dan duidelijk terug te horen op zijn nieuwe album. Oriëntale instrumenten zijn terug te horen op ‘Chiba Nights’, ‘Song For A Dead Friend’ en ‘Pink and Green’, maar de warme, exotische sfeer is iets wat het hele album lang zal achtervolgen. Al met al is Good Luck And Do Your Best een heel comfortabel plaatje, dat de luisteraar op z’n gemakje onderdompelt in een warm bad van diepe, steevaste ritmes en melodieuze mineurtonen. Zo versmalt Gold Panda de kwaliteitsafstand tussen hem en zijn labelgenoot Caribou weer een paar stappen, wat natuurlijk enkel aangemoedigd dient te worden.
Recensent:Marijn Smid Artiest:Gold Panda Label:City Slang
Cover Malcolm Middleton - Summer Of '13

Malcolm Middleton - Summer Of '13Er zijn bands en artiesten die claimen excentriek te zijn en enkel te doen...

Cover Psychic Ills - Inner Journey Out

Psychic Ills - Inner Journey Out Het duo Elizabeth Hart en Tres Warren van Psychic Ills vonden het aan het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT