RECENSIE: Elvis Presley - The Wonder Of You & If I Can Dream

Elvis
2016-11-19 Vorig jaar verscheen If I Can Dream, een samenwerking tussen het befaamde Royal Philharmonic Orchestra en de nog vele malen befaamdere Elvis Presley. De plaat bleek een denderend succes en veroverde een indrukwekkend aantal eerste plekken in nationale en internationale charts, en ook hier op Festivalinfo konden we de samenwerking zeer waarderen. Tevens sleepte de plaat een driedubbele platinum status binnen in Engeland en wist het album de critici wereldwijd te bekoren. Totaal verrassend is het dus niet dat er nu, exact twaalf maanden later, een vervolg verschijnt. The Wonder Of You biedt wederom vijftien Elvis-tracks onder de bombastische begeleiding van één van de meest prestigieuze orkesten in Engeland. En het pakt wederom fantastisch uit.

Waar Elvis begon als performer die moeiteloos de voetjes van de vloer wist te krijgen met pakkende, simpele melodielijntjes, werd zijn muziek met de tijd steeds gelaagder, denk bijvoorbeeld maar aan zijn periode in Las Vegas. Volledig door een grote band ingekleurde liedjes met een eenvoudige basis, een recept dat ook op The Wonder Of You wordt toegepast. Elvis’ broeierige stem mengt met de blazers, strijkers en slagwerkers van het orkest alsof het altijd zo bedoeld was. Een aspect dat ook op voorganger If I Can Dream al opviel.

Wat deze samenwerking echter nog het meest indrukwekkend maakt is de instrumentale trouwheid aan de oorspronkelijke muziek. Ook instrumenten die men normaal niet in een orkestopstelling tegen zou komen, worden naar hartenlust ingezet. Vrolijke poporgeltjes, funky gitaren en gospelkoortjes worden niet achterwege gelaten. Het is heel mooi om te horen, omdat samenwerkingen als deze zich vaak verliezen in de waarde van het orkest en zodoende het oog op de oorspronkelijke muziek verliezen. Terwijl het album uiteindelijk in de meeste gevallen beluisterd zal worden door een liefhebber van de artiest, niet van het orkest.

Hoogtepunten als ‘I’ve Got a Thing About You Baby’ en ‘Always On My Mind’ zijn zo naadloos in elkaar geschoven dat de luisteraar de neiging heeft om volledig te vergeten dat Elvis onze wereld reeds verlaten heeft. Door deze succesvolle combinatie voelt het sporadisch net alsof Elvis nog altijd swingend op het podium staat, iets wat elke post mortem-productie ambieert. The Wonder Of You werkt op alle fronten en draait op geen enkel punt door in haar orkestrale implementatie. Een absolute must voor elke Elvis-fan.
Recensent:Marijn Smid Artiest:Elvis Presley Label:Legacy
Cover Reckless Kelly - Sunset Motel

Reckless Kelly - Sunset MotelDe Amerikaanse band Reckless Kelly heeft zich vernoemd naar een vrij...

Cover Rats On Rafts/De Kift - Rats On Rafts/ De Kift

Rats On Rafts/De Kift - Rats On Rafts/ De Kift Het Rotterdamse Rats On Rafts en De Kift , het muzikale collectief uit de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT