RECENSIE: Rats On Rafts/De Kift - Rats On Rafts/ De Kift

ROR Kift
2016-11-10 Het Rotterdamse Rats On Rafts en De Kift, het muzikale collectief uit de Zaanstreek, hebben de krachten gebundeld in de studio. Het resultaat is het album Rats On Rafts/De Kift. De door de wol geverfde Zaankanters hebben hun sporen verdiend in de vruchtbare Noord-Hollandse DHZ-punkscene van eind jaren ’70 en de eerste helft van de jaren ’80. Zo heeft zanger/trompettist Ferry Heijne een verleden in Svätsox, bassist Mathijs Houwink in Morzelpronk en drummer Wim Ter Weele in The Ex. Het in 1988 opgerichte De Kift maakt al jaren naam met haar wonderlijke, muzikale mix van punk, wereldmuziek en hoempapa en haalt haar inspiratie uit de wereldliteratuur en het theater.

De jonge honden van Rats On Rafts uit de wereldhavenstad timmeren al een paar jaar aan de weg met hun aanstekelijke mengeling van rammelende indiepop en postpunk. De wederzijdse bewondering en samenwerking werd al eerder getoond tijdens een gezamenlijk optreden op het Metropolisfestival van 2013. Dit smaakte naar meer. Op Rats On Rafts/De Kift nemen de muzikanten samen nummers van elkaar onder handen. Openingsnummer ‘Last Day On De Zon’ is een geslaagde mix van het Rats On Rafts-nummer ‘Last Day On Earth’ met het, van de CD Vlaskoorts afkomstige, Kift-nummer ‘De Zon’. Het tweede nummer ‘Voorbij’ is een bewerking van het Kift-nummer ‘Voorbij, Voorbij’ met tekst van en geïnspireerd op het werk van de Duitse literaire schrijver Wolfgang Borchert (bekend van zijn anti-oorlogspamflet ‘Draußen Vor Der Tür’). ‘Brass Poison Face’ is een fraaie, met blazers opgepimpte, versie van ‘Rat Poison Face’, afkomstig van het tweede album van Rats On Rafts (Tape Hiss).

Wat levert dit samenspel op? De ene keer evolueert de combinatie van songs tot een aanstekelijke mash-up, die ook werkelijk iets toevoegt aan het repertoire van beide bands. De andere keer schuurt en wringt het te veel en is van een meerwaarde geen sprake. De uitkomst is dan ook niet altijd meer dan de som der delen. Maar een ontregelende en charmante plaat heeft het wel opgeleverd!
Recensent:Bart Slaats Artiest:Rats On Rafts/De Kift Label:Fire Records
Cover Elvis Presley - The Wonder Of You

Elvis Presley - The Wonder Of You & If I Can DreamVorig jaar verscheen If I Can Dream , een samenwerking tussen het befaamde...

Cover The Apartments - No Song, No Spell, No Madrigal

The Apartments - No Song, No Spell, No Madrigal Er zijn van die artiesten wiens talent onmiskenbaar is, ongeacht wie er naar...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT